Школска 2021/2022. година

Наставница Оља Новокмет и наша школа награђени Европском ознаком квалитета за пројекат LITERATE TWINNERS

LITERATE TWINNERS пројекат је трајао од јануара до јуна 2021. На овом пројекту смо сарађивали са 17 партнера из 7 различитих земаља и то су, поред нас, биле Турска, Португалија, Шпанија, Хрватска, Азербејџан и Тунис. Најбитнија чињеница је што је у оквиру пројекта учествовало 167 ученика.

 Наши циљеви су били да повећамо ниво знања о медијској писмености, да савесно користимо интернет  и да подигнемо друштвене и грађанске компетенције на виши ниво. Кроз интеграцију  медијске писменост и писмености на друштвеним мрежама у наставни план и програм у време пандемије остварили смо да ученици поред ширења знања буду и припремљени за континуирану изложеност интернету и његовим садржајима. Такође, овај пројекат је допринео подизању нивоа језичких компентенција јер је језик комуникације био енглески, али смо ми пројекат покушали и да интегришемо тако да се у нашој школи подизала свест о мултилингвалности и активности су често укључивале и употребу других језика који су заступљени у школи: српски, енглески и румунски језик.

Активности су биле разноврсне и смењивале су се кроз прецизно испланиран програм који смо осмишљавали  из месеца у месец користећи апликације за гласање и давање мишљења. Координатори пројекта су на основу нашег мишљења осмишљавале месечне планове рада.  Фасцинантно је како се,  уз добар тим водитеља  које добро координирају остале партнере, пројекат развија и одлично функционише. Нама је ово први еТвиниг пројекат и успут смо учили и стекли непроцељиво искуство о раду у оваквом окружењу. А посебно нам је било занимљиво коришћење дигиталних апликација које су врло корисне за онлајн рад како за ученике тако и за наставнике. Све ове методе се могу употребити и у учионицама и нама су представљале извор унапређења нашег професионалног рада.

Током пројекта смо се користили Гугл учионицом и Вибером у комуникацији са нашим ученицима. У самом почетку смо чак организовали и једно јавно предавање на коме су учествовали сви ученици другог циклуса. Ово предавање је било општег карактера и односило се на безбедност на интернету, а замишљено је као обележавање Дана сигурнијег интернета и као подршка свим ученицима који су се нашли у новој улози у тзв. онлајн настави. Ово је било врло узбудљиво искуство и за нас наставнике и за ученике зато што је изведено по први пут  једно јавно предавање за толики број ученика.  На самом крају пројекта направљена је детаљна дисeминација која нас води кроз цео ток пројекта.

Пројекат је био изузетно успешан у свакој земљи која је учествовала. Сви партнери су добили своје ознаке квалитета као и Европску ознаку квалитета. Такође, пројекат је представљен на Националној конференцији еТвининг-а као пример добре праксе везане за годишњу тему „ Медијска писменост у настави“, где смо представили начин повезивања ученика и онлајн рад на пројекту. Сам пројекат је уврштен у годишњу књигу примера добре праксе„Подучавање медијске писмености и борба против дезинформација помоћу eTwinning-а” . Наш пројекат је објављен у категорији пројеката за децу од 12-16 година. Имали смо и ту част да будемо позвани на годишњу конференцију : Годишња eTwinning онлајн конференција 2021. – Медијска писменост и дезинформације, eTwinning прави разлику

Пројекат у нашој школи пратили су ученици VI и IV/3 разреда. Интересантно је било укључити у исти процес ученике различитог узраста и различитих предмета и упоредити како оваква пракса фунционише. Тим наставника који је водио овај пројекат у школи биле су: Ана Албу Савић, наставница румунског језика и грађанског васпитања и Оља Новокмет, наставница енглеског језика и грађанског васпитања. Пројекат је био пропраћен у медијима, пре свега на нашем школском сајту, али и у недељнику на румунском језику „Либертатеа“ – новинама Румуна у Србији. Такође, пројекат смо представили и на Радију Нови Сад (Радио-телевизија Војводине), у оквиру емисија које реализује редакција на румунском језику.

Испред Тима за Еразмус + и еТвининг пројекте
Ана Албу Савић и Оља Новокмет


 eu01

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs