Основна школа „Ђура Јакшић“ Ковин

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ ДАНА СВЕТОГ САВЕ

sv sava 18 РАСТКО НЕМАЊИЋ, СВЕТИ САВА био је најмлађи син великог жупана Стефане Немање. Свети Сава је био први српски архиепископ и књижевник. Заједно са оцем на Светој гори подигао је манастир Хиландар који је био центар књижевног и црквеног образовања средњовековних монаха.
Његовом заслугом 1219. године, српска црква добија самосталност, када је створена аутокефална српска црква, а он постављен за њеног првог архиепископа.
Седиште архиепископије био је манастир Жича. Свети Сава је умро у Трнову, у Бугарској. Tело му је пренето у манстир Милешеву, све до 1594. године када је Синан паша наредио да се његове мошти донесу у Београд, где су спаљене на Врачару.
У знак сећања и захвалности, на том месту подигнут је храм Свети Сава.


ПРОГРАМ

Обележавање Дана Светог Саве је у суботу, 27. јануара 2018. г. у хали школе са почетком у 10.30 одржаће се пригодан програм за пензионере, ученике и раднике школе, ШО и Савет родитеља, Актив 1. МЗ.

У 11.00 сати одржаће се централна свечаност прославе овог празника, која обухвата сечење славског колача, поделу переца и славског жита свим ученицима школе.

Похвалницу и Светосавску награду и сребрњак са ликом Светог Саве за 2018. године добили су ПОПОВИЋ ТАДИЈА, ученик 4/3 и МОХОРА АНА – ученица 8/1.

Сви наставници и ученици заједно са гостима у здрављу, миру и срећи обележиће овај значајан дан - Дан духовности.

 

Контакт

ОШ ''Ђура Јакшић'' Ковин

Улица: ЈНА 34, 26220 Ковин
Тел./факс: 013/741-081
Тел./факс: 013/744-895
Е-адреса: osdjaksic@mts.rs

Корисни линкови

kovin mpn  puma 
 zavod  bus  centar za kulturu

logo dj

ОШ "Ђура Јакшић" Ковин © Сва права задржана.
Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

Search