Svetski dan zaštite biodiverziteta

Uvod Datum obeležavanja Konvencija Biodiverzitet Srbije Obeležavanje Galerija O projektu

UVOD

Biodiverzitet ili biološka raznovrsnost je raznovrsnost prirode i svega što živi u njoj.  

Gubitkom biodiverziteta nestaju vrste,ekosistemi I genetička raznovrsnost,što naravno utiče na humanu populaciju.Direktna posledica gubitka biodiverziteta,kao ključne pretpostavke za održanje lanca ishrane,je promeni ukupnih uslova za opstanak ljudske vrste.Biološku raznovrsnost smanjuju skoro sve ljudske delatnosti(industralizacija,turizam,saobracaj,šumarstvo itd.) pa je iz tog razloga neophodno prevideti,pratiti I sprečiti uzroke nestajanja biološke raznovrsnosti u odredjenom području.

I među ljudima postoji raznovrsnost,  razlikuju se od kontinenta do kontinenta, od države do države, ... od sela do sela, i ta raznovrsnost održava svet ovakav kakav jeste. Ali na žalost, dobrih i ekološko svesnih ljudi je sve manje, nestaju i utapaju se u većinu, a zbog toga trpi, ne samo životna sredina već i sam čovek. Zato je pored zaštite biodiverziteta, veoma važno zaštiti čoveka od sebe samog.  

Sa druge strane, trenutna raznovrsnost živih bića može umanjiti efekte klimatskih promena na životnu sredinu i ljude. Zato je neophodno učiniti sve da se sačuva postojeća raznovrsnost živog sveta na našoj planeti.  

 

SVETSKI DAN ZAŠTITE BIODIVERZITETA
Autori:Miljan Popadić,Miloš Stojsavljević i Sofija Savić
        8-2 OŠ"Đura Jakšić" Kovin          
  Kovin 2014.