Продужени боравак

О продуженом боравку

Продужени боравак у нашој школи постоји дуги низ година. Запосленим родитељима малих ђака то пуно значи, јер могу бити сигурни да су њихова деца на сигурном, збринута и да се о њима брину стручне особе.

У нашем боравку ради учитељица са вишегодишњим искуством у настави Александра Милошевић, која води рачуна да у боравку све функционише савршено.

Ученици у продуженом боравку имају свој простор за вишеструке активности. Постоје у потпуности обезбеђени услови за боравак који је намењен деци првог и другог разреда у ваннаставном времену. Учитељица прави распоред и организује активности у складу са интересовањима, жељама и потребама ученика. Ученици у продуженом боравку, организовано и плански, уз стручно-педагошку помоћ и сарадњу са учитељицом, утврђују, продубљују, примењују и усвајају нова знања, вештине и навике. Време се проводи у измиривању школских обавеза, игри, одмору. Учитељица поклања пажњу и пружа помоћ деци у учењу и при изради домаћих задатака. Ученици се оспособљавају да самостално обављају своје обавезе у каснијем школовању. По измирењу школских обавеза, слободно време је осмишљено према индивидуалним афинитетима сваког детета. Активности у слободном времену ученика имају првенство рекреативно-забавни и стваралачки карактер. Организују се на принципу потпуне слободе избора, добровољности како би омогућили да у њима ученици стварају, откривају, изражавају се.

Боравак не подразумева просто збрињавање деце док су родитељи на послу. То потврђује специјалан васпитно-образовни програм, који је уз сачињен од стране учитеља који ради у боравку. Постоји свакодневна сарадња са педагошко-психолошком службом у виду асистенције у реализацији плана и програма, метода подучавања, циљева подучавања и учења.

Дневна организација рада

У групе продуженог боравка укључују се ученици из различитих одељења првог и другог разреда. Група је хетерогена. У дневној организацији и извођењу васпитно-образовног рада продуженог боравка школа обезбеђује

Прва смена – када ђаци похађају наставу после подне

Време

Активност

 7:00 – 7:30

 Пријем ученика

 7:30 - 8.00

 Јутарња гимнастика и ужина

 8:00 – 9:00

 Слободне активности

 9:00 – 9:30

 Активан одмор.

 9:30 – 10:30

 Самосталан рад – израда домаћег задатка,вежбање

 10:30 – 10:45

 Одмор

 10:45 – 11:45

 Самосталан рад – израда домаћег задатка,вежбање

 11:45 – 12:30

 Активан одмор, ручак

 12,30 – 13.00

 Сређивање учионице,одлазак на редовну наставу


Друга смена – када ђаци похађају наставу пре подне

Време

Активност

 12:00 – 12:30

 Пријем ученика

 12:30 - 13:30

 Активан одмор, ручак

 13:30 – 14:30

 Самосталан рад – израда домаћег задатка,вежбање.

 14:30 – 14:45

 Одмор

 14:45 – 15:45

 Самосталан рад – израда домаћег задатка,вежбање.

 15:45 – 16:45

 Слободне активности

 16:45 – 17:30

 Активан одмор,ужина

 17:30 – 18:00

 Сређивање учионице

 18,00 – 18,15

 Одмор и одлазак кући

 

Дневне активности подразумевају:

  • Самосталан рад ученика (израда домаћих задатака, утврђивање и проширивање обрађеног градива);
  • Слободно време (дружење са другарима, игре друштвеним играма, игре у школском дворишту, боравак на свежем ваздуху);
  • Слободне активности (говор и изражавање, ликовна радионица, драмске и музичке игре);

У продуженом боравку ученици раде домаће задатке уз редовну контролу и надзор учитеља. Кроз игру понављамо и вежбамо научено градиво, отклањамо нејасноће у раду, а свакодневна сарадња са учитељима из редовне наставе рад у продуженом боравку подижу на још виши ниво.

Простор

За дневни боравак деце у школи обезбеђен је простор за вишеструке активности: пространа учионица која је опремљена дидактичким материјалом, играчкама, друштвеним играма, телевизором и DVD уређајем, рачунаром, клима уређајем, сликарским материјалом, удобним намештајем предвиђеним за одмор и рекреацију. За спортске активности увек је на располагању школски терен и фискултурна хала.

Боравак Основне школе ” Ђура Јакшић” омогућава ученицима, пре или после наставе занимљиво и корисно проведено време, а родитељима, на првом месту, безбедност њихове деце, сигурност и поверење у васпитно-образовни рад учитеља.

 

Исхрана

Школа обезбеђује ученицима у продуженом боравку могућност исхране (ручак). Исхрана се врши у школској трпезарији. Припремљени оброци се наручују од добављача. Храна је разноврсна, а јеловник је направљен по највишим стандардима.

Свакодневно се настоји да се омогући боравак на свежем ваздуху. Деца уче нове игре, играју фудбал, између две ватре, прескачу вијачу, играју школице,...

Уколико нисмо у могућности да због времена изађемо из учионице, деци су на располагању књиге, шах, цртани филмови, материјал за бојење и цртање, дечији часописи,...

Продужени боравак је место у којем деца, осим што се друже и заједнички проводе време, читају, пишу, раде домаће задатке, вежбају, учествују у креативним радионицама, ...

У нашем боравку се деца осећају опуштено и задовољно. Код нас се и учи и игра, забавља и образује, а пре свега васпитава.

 


Галерија

ОВО СМО МИ


 

Наше ликовне радионице

 


 

Мало се играмо

 


 

Учимо, радимо домаће задатке

 


 

Свети Сава – школска слава

 


 

Љубав и другарство

 


 

Пролеће у боравку нашем

 


 

Ускршње чаролије

 


Глумимо, рецитујемо, певамо

 


 

После напорног рада одмор и игра

 


 

Стигла нам је јесен и нови другари, прваци

    

       

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs