Школска 2018/2019. година

Републички зимски семинар 2019.

Општински актив наставника српског језика учествовао је на тродневном Републичком зимском семинару у Београду.

У организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије и Министарства просвете, Филолошки факултет је био домаћин овог јубиларног 60. семинара. Наш актив је организовао заједнички превоз па је то била прилика за размену искустава и присуство на пленарним предавањима и радионицама.

У петак, 1. фебруара на отварању семинара све нас је поздравила проф. др Зона Мркаљ и декан Филолошког факултета проф. др Љиљана Марковић. Уследила су предавања о глаголским облицима и интерпункцији, а затим и најпосећеније предавање на тему „Нема смрти, само књижевности“ проф. др Александра Јеркова. Најпосећенија радионица је била на курсу кративног писања проф. др Михајла Пантића.У вечерњим сатима организовано је представљање дела савременог писца Владимира Табашевића.

Субота 2. фебруар је започела вечним Црњанским и предавањем „Отаџбина као бол и болест-Сербиа М. Црњанског“ проф. др Јована Делића. Из ЗУОВ-а о новим реформама у програму и настави говорили су њихови представници. Најпосећенији је био разговор са писцем. Ове године био је то Душан Ковачевић који је говорио о свом детињству, данима студија, књижевном раду. Ковачевић је одговарао на питања учесника, а издвојио се одговор да се сећа свог наставника српског језика који је волео да глими на часовима и тако часове чинио интересантнијим: „Пролазио је кроз учионицу и веома живо глумио вука у Андрићевој причи „Аска и вук““.

Последњег дана, у недељу, 3. фебруара заокружен је циклус предавања о делу Црњанског. Најинтересантније предавање је било о значењима речи „Како (про)читати речи“ проф. др Јасне Влајић Поповић. У поподневним сатима делиле су се Потврде о учешћу на 60. РЗС што је уједно био и крај семинара.

Током три дана семинара имали смо прилике и за дружење, обилазак културних места у Београду и размену педагошких искустава.

 

Маша Вулетић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs