Архива чланака

Дан писмености

Сутра 8.9. у школи ће бити обележен Дан писмености подсећањем на историјат буквара. Актив наставника српског језика приредио је текст о првој књизи за стицање писмености који ће бити изложен на паноу у ходнику школе. Основне информације о настанку писмености ученицима ће бити прочитане и путем школског разгласа, како би се истакао успон битних вредности од настанка цивилизације до данашњих дана. На часовима српског језика, кроз обраду наставних јединица и различите активност потцртаће се значај овога дана.

{morfeo 412}

Обавештење - Почетак школске 2016/2017. године

Сутра је 1.9.2016, дан када свечано улазимо у нову школску годину. Виши разреди наставу почињу у преподневној смени од 7.30, а нижи крећу на наставу по подне од 13.00.

У хали наше школе биће одржан и пријем првака од 10.30, уприличен пригодним програмом од стране учитељица и ученика бившег 1, 2, 3. и 4. разреда.

Прва субота 3.9. биће радна и за ту прилику је планиран Базар књига. Детаљнија обавештења о томе, ученици ће добити у школи. С жељама да ова школска година буде лепа и успешна свим учесницима школског процеса, проглашавамо њен почетак.

bazar

DIREKTOR ŠKOLE

Дани Дунава

{morfeo 409}

Фестивал "Клинци певају хитове"

ognjen i aljosaНа 21. фестивалу ''КЛИНЦИ ПЕВАЈУ ХИТОВЕ'' 2016. наши ученици су освојили награду:

  • - ученик 2/1 АЉОША ФИЛА освојио је 1. место и публике и стручног жирија у категорији млађег узраста
  • - ученик 4/1 ОГЊЕН ВУКИЋ освојио је 3 . место које му је доделио стручни жири.

Награђени ученици су добили плакету и пехар.

 

Угледни час – географија и информатика

Наставница географије, Драгојла Савић и наставник информатике Саша Петровић, одржали су 7, 8. и 10. јуна угледне часове корелације географије и информатике, на којима су ученици седмог разреда имали задатак да одбране своје радове - мултимедијалне презентације на тему из географије.

Током априла и маја месеца, задатак ученика био је да креирају мултимедијалне презентације. Наставница географије поделила је ученике у групе, при чему је свакој групи доделила по једну тему – туристички аранжман за светску метрополу. Свака група ученика представљала је по једну туристичку агенцију која нуди одређени туристички аранжман.
Поред презентације, ученици су имали задатак да осмисле и креирају лого своје агенције.

logoi

Ученици су презентације креирали на часовима информатике, при чему су користити знање стечено из географије и практично знање стечено на часовима информатике.

Током презентовања радова, наставник информатике оцењивао је техничке аспекте презентација, док је наставница географије оцењивала и техничке аспекте и садржај презентације.
Након презентовања, наставници су поставЉали је ученицима питања која су везана за тему њихове презентације.

Ученици су се одлично снашли у улози представника туристичке агенције, а њихове презентације оцењене су високим оценама. Оваквим часовима развијамо креативност код ученика, способност изражавања и излагања, вршњачку комуникацију, дружење и на занимљив и иновативан начин омогућавамо ученицима да савладају градиво из више предмета.

{morfeo 407}

Посета пољопривредном добру

Ученици I-1 су 9.6.2016. са својом учитељицом Весном Анђелков посетили успешно пољопривредно домаћинство породице Ивковић и упознали су се са савременом пољопривредном механизацијом. Уживали су посматрајући и “возећи” тракторе, комбајн и обилазећи живинарник.

Захваљујемо се породици Ивковић на гостопримству.

{morfeo 406}

Čuvari prirode - Ovo je naša cvetna bašta!

Učenici lll-1 i lll-2.

{morfeo 403}

Екскурзија - III-1 и III-2

Овако смо уживали на екскурзији: Фрушка гора, Сремски Карловци, Нови Сад, Петроварадин.

{morfeo 404}

Грађевинска школа у Београду

Поштовани,
 
Грађевинска школа у Београду школује кадар у области грађевинарство и електротехника у трогодишњем и четворогодишњем трајању.
У сарадњи са грађевинском привредом и Министарством просвете, ученицима који упишу дефицитарне профиле обезбеђујемо стипендије и смештај у ћачке домове. Тренутно 165 наших ученика је корисник ученичке стипедије или кредита, 155 наших ученика је смештено у ученичке домове у Београду.
 
Сви ученици који упишу дефицитарне образовне профиле трећег степена, добијају стипендију. Стипендија на месечном нивоу износи око 5.400,00 динара и за децу која живе у дому ученика, покрива смештај и исхрану. Деца која не живе у дому, а добијају стипендију, новац добијају на руке. Корисници стипендија, имају потенцијалну могућност запошљавања код стипендитора.
 
Могућности које школа нуди су погодне за децу лошијег материјалног стања и децу из осетљивих социјалних група.
 
Профили које школујемо су ПРОФИТАБИЛНИ У ЗЕМЉИ И У ИНОСТРАНСТВУ.
 
Трогодишњи образовни профили:
1. тесар,
2. зидар,
3. армирач,
4. декоратер зидних површина (молер),
5. електроинсталатер,
6. руковалац грађевинском механизацијом,
7. керамичар,
8. монтер суве градње,
9. кровопокривач.
 
Четворогодишњи образовни профили:
 
1. техничар за одржавање објеката,
2. грађевински техничар за лабораторијска испитивња,
3. извођач инсталатерских грађевинских радова.
 
Наш сајт
 
Филм о школи
 
 
С` поштовањем,
 direktor Dragana Radovanović, dipl.mat.

Okružna lekarska komisija

 
U sredu, 8.6.2016.g., u sobi 408, zgradi opštine Pančevo (4 sprat), od 9 sati zasedaće Okružna lekarska komisija. Zadatak Okružne lekarske komisije je da učenicima sa zdravstvenim problemima pomogne u izboru profila i da im preporuči šta bi oni mogli da upišu. Na Okružnu lekarsku komisiju je poželjno da dođu učenici (sa roditeljem) koji imaju teške ili teže zdravstvene probleme kao i učenici koji imaju sužen izbor zanimanja (to su najčešće učenici koji su imali i potrebu za podrškom tokom školovanja) a smatraju da im Okružna lekarska komisija može pomoći.
Molimo Vas da obavestite učenike da sa svojim roditeljima (starateljima) i što novijim nalazima dođu u navedeno vreme. Dolazak učenika je poželjno ranije potvrditi na 341-666 (kancelarija ŠU Zrenjanin u Pančevu).

Učenici koji imaju IOP-2 i kojima je školski tim preporučio neki profil nisu u obavezi da dođu na Okružnu lekarsku komisiju ali bi trebalo da do 15.6.2016.g. izvrše lekarski pregled za zanimanja koje je preporučio školski tim. Ako lekari, koji izvrše ovaj pregled, smatraju da učenik nije sposoban za navedena zanimanja školski tim mora doneti novu preporuku u skladu sa mogućnostima učenika i o tome što pre obavestiti Okružnu upisnu komisiju.

Pribavljanje lekarskog pregleda za učenike

Kratko uputstvo vezano za pribavljanje lekarskog pregleda za učenike
 
Svim učenicima koji će konkurisati na neki od profila stručnih škola je potreban lekarski pregled. Lekarski pregled nije potreban samo učenicima koji će na svojoj listi želja imati samo smerove gimnazije.
 
Ostali učenici, koji konkurišu u neku stručnu školu, moraju da:
  1. U knjižari kupe obrazac za lekarski pregled,
  2. Na obrascu navedu bar tri profila koje žele da upišu, na osnovu kojeg će lekari izvršiti pregled (na obrascu se ne navode smerovi gimnazije - nije potrebno),
  3. Osnovni pregled vrši pedijatar ili lekar gde se učenik leči, tj. gde mu se nalazi karton, i on upućuje dalje ako postoji potreba,
  4. Učenik bi trebao da lekarski pregled obavi pre predaje liste želje jer će jedino tako znati da li je sposoban za željeno zanimanje
  5. Ako učenik lekarski pregled obavlja nakon predaje liste želja to radi na ličnu odgovornost jer srednja škola zakonski ne sme da ga primi ako ne ispunjava zdravstvene uslove za nevedeni profil

Šestaci na ekskurziji

Evo fotografija koje su sićušni pokušaj da prenesemo neke od detalja sa dvodnevne ekskurzije šestog razreda naše škole. Oni su, zajedno sa svojim nastavnicima i ekipom turističke agencije, u dva dana uživali pre svega u vedrom raspoloženju, a usput ponešto i naučili: posetili su Tekeriš i saznali, videli, čuli priču o Cerskoj bici o kojoj će tek učiti u školi, potom razgledali Tršić i Vukovu rodnu kuću, manastir Tronošu i muzej ranog Vukovog školovanja, zahvatili hladne izvorske vode sa česme Jugovića, te, na kraju prvog dana, jedva dočekali mesecima priželjkivani boravak u hotelu u Valjevu… Sutradan su najveći deo dana proveli u šetnji gradom, posle ručka  posetili Brankovinu - mesto poznato po Nenadovićima i Desanki Maksimović, a onda pohitali kućama. Verujemo da su najlepši trenuci ostali skriveni od fotografskih sadržaja, ali i ono što je zabeleženo definitivno ponešto govori o tome kako je protekla ekskurzija, posebno ako budno ispratite hronologiju zabeleženih zbivanja. Masovna pospanost (ili čvsti sanak) u autobusu na povratku kućama uglavnom je epilog aktivnosti od prethodnog dana (budne oči nastavnika  svedoče - i jednog dela noći)… Pozadina sa gitarom pospanost (i čvrsti sanak) ostavila je za kasnije... 

Važan je detalj i to da je generacija Đurinih šestaka dobila najtoplije i vrlo srdačne pohvale za pristojno ponašanje sa svih strana: od hotelskih službenika, stručnog vodiča i dežurnog lekara koji nisu prvi put sa đačkim ekskurzijama, od  nastavnika.., što je veliki razlog za opštu radost škole! Želimo da takvi i ostanu, ali i da njihovim tragom pođu i ostale grupe koje narednih dana pratimo na ekskurzije i želimo im srećan put, dobar provod i siguran povratak!

{morfeo 400}

Poseta roditelja školi

U odelјenju I-1 čas Svet oko nas, održali su roditelјi tehnolog Popadić Jelena i veterinar Korać Saša. Nastavna jedinica je bila: ''Domaće životinјe i gajene biljke''.

Govorili su o ishrani domaćih životinja, njihovim karakteristikama, lečenju, značaju za čoveka i načinu gajenja na farmi.

Na slikovit način objašnjeno je gajenje životinja, kao i pokazani instrumenti i lekovi koji se koriste radi prevencije i lečenja životinja.Strplјivo su odgovarali na postavlјena dečija pitanja. Na taj način su ostvarili zanimlјiv kontakt sa svojom decom i njihovim drugovima, približili školu roditelјima, kao zainteresovali decu za različita zanimanja kojima se bave njihovi roditelјi. Pozvani smo da i posetimo farmu u Gaju gde oni rade i da sve to vide i dožive.

Hvala im na saradnji, zanimlјivom času, a pozivamo i druge roditelјe da nam se pridruže u ostvarenju ovakvih ideja.  
{morfeo 402}

Učenici I-1 i učitelјica Vesna Anđelkov

Ekskurzija učenika II razreda

24. maja 2016. učenici II razreda išli su na ekskurziju u Beograd.

{morfeo 401}

„Zlatna jabuka“ u Temerinu

Dramska sekcija OŠ „Đura Jakšić“ u saradnji sa Centrom za kulturom Kovin ostvarila je veliki uspeh u ovoj pozorišnoj sezoni plasiravši se sa svojom predstavom „Zlatna jabuka i devet begunica“ na Pokrajinsku smotru dečjeg dramskog stvaralaštva „Majski susreti“. Smotra je održana u Temerinu i u periodu od 12.5. do 14.5.2016. odigrano je 13 predstava. Selektor Miljan Vojnović je nakon 51 odgledane predstave kovinsku predstavu svrstao u 10 najboljih u Vojvodini. Na takmičenju je nagrađen originalni tekst „Zlatna jabuka i devet paunica“ autora Marije Mihajlov (nastavnica srpskog jezika). Pored nje, koordinatori ovog dramskog ansambla, koji čini 25 učenika Đurine škole,  su nastavnice Olja Novokmet i Danijela Stanković Ćulibrk. Predstava pokreće pitanje odnosa kulture i nekulture u Srbiji danas i namenjena je svim uzrastima. Očekuje se još jedno igranje u Centru za kulturu Kovin kada će svi koji to žele moći da pogledaju ovo dramsko ostvarenje.

{morfeo 393}

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs