Школска 2019/2020. година

Фестивал румунских коринђаљки

У Мраморку је у недељу 15.12.2019. одржан Фестивал румунских коринђаљки. Ученици виших разреда наше школе који похађају наставу румунског језика са елементима националне културе на фестивалу су се представили заједно са ученицима ОШ „Десанка Максимовић” који уче румунски језик, као и са једном ученицом ОШ „Јован Јовановић Змај” из Ковина. Организатори фестивала били су Књижевно уметничко друштво „Тибискус“ из Уздина и Румунска православна црква из Мраморка. Поред ученика из Ковина, на фестивалу су учествовали и ученици из Мраморка и Долова, као и бројна певачка и културно-уметничка друштва из Румуније.

У препуној и у празничном духу декорисаној цркви у Мраморку, ученици из Ковина представили су се отпевавши неколико божићних и новогодишњих песама. Фестивал није био такмичарског карактера, али су ученици из Ковина имали веома запажен наступ, те добили многобројне похвале и позитивне коментаре од стране публике.

Из наше школе учествовали су: Матеја Сармеш, Катарина Радивој, Марко Зарија, Стефан Митровић, Ања Корак, Лара Зарија, Адриана Фекете, Вук Шекуларац и Ђорђе Зарија. Посебне похвале ученици наше школе Адриани Фекете, која је, поред песама које су сви ученици заједно певали, неколико песама отпевала сама и у дуету са Дариом Чанчар из ОШ „Јован Јовановић Змај“. 

Учешћем на овом фестивалу допринели смо очувању румунских обичаја из овог краја, али и неговању пријатељства и другарства међу ученицима свих основних школа у Ковину.

Наставница румунског језика
Ана Албу Савић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs