Школска 2019/2020. година

Угледни час „Mărțișor” (Марцишор)

Угледним часом реализованим 6. марта, завршен је низ активности посвећених румунском празнику Марцишору.

Ученици нижих разреда који похађају наставу румунског јазика су се најпре, уочи празника, упознали са изгледом малих брошева „марцишоара“, те имали прилике да виде марцишоре старе више од четрдестет година, а затим и да декоришу различите илустрације марцишора. Потом смо учествовали на радионици одржаној у Мраморку поводом овог празника, а последња активност била је реализација угледног часа на коме су ученици израђивали марцишоре.

Циљ овог часа био је упознавање са празником Марцишором (са симболиком, традицијом, обичајима, те начином израде марцишора), те неговање традиције и обичаја народа са наших простора.

У уводном делу часа ученици су решавали укрштеницу како би дошли до решења „празник“. Потом смо понављали научену терминологију о празницима. У главном делу часа разговарали смо о празнику Марцишору, о његовој симболици, веровањима и обичајима. Слушали смо песме о Марцишору и израђивали марцишоре у виду брошева. У завршном делу часа ученици су представили своје радове.

Учледни час је одржала наставница румунског језика Ана Албу Савић, а асистент је била учитељица Наташа Николић. Угледном часу присуствовали су следећи наставници: Маја Обрадовић Вукосављевић, Маја Милошевић, Јасмина Доловачки, Ана Ритопечки, Јевросима Ромић и библиотекарка наше школе, Сенка Стоја.

Наставница румунског језика

Ана Албу Савић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs