Школска 2019/2020. година

Радионица на тему "Превенција и препознавање сексуалне злоупотребе деце"

У уторак 1. октобра, представнице Центра за социјални рад града Новог Сада, Светлана Радаковић, Владислава Крсманов и Јелена Аврамов одржале су предавање ученицима другог разреда на тему „Превенција и препознавање сексуалне злоупотребе деце“.

Предавање је прилагођено узрасту ученика, а реализовано је уз помоћ посебног едукативног материјала „Кикова правила“. Предавање је било уобличено у виду правила која би деца требало да запамте.

Прво правило: „Правило доњег веша“

„Правило доњег веша“ је водич који помаже родитељима, наставницима, стручним сарадницима  да објасне деци где их други не смеју додиривати, како да се понашају у таквим ситуацијама и где да потраже помоћ.

Како гласи „правило доњег веша“? Једноставно: нико не сме да пипка дете по деловима тела који су обично покривени доњим вешом; ни дете не сме да пипка те делове тела код других.

Правило помаже да се деци објасни да је њихово тело само њихово, да постоје добре и лоше тајне, да постоје добри и лоши додири.

„Правило доњег веша“ је осмишљено како би помогло родитељима и пружаоцима неге да започну разговор с децом. Оно може бити веома практично решење за спречавање сексуалног злостављања.

„Правило доњег веша“ покрива пет важних аспеката.

  1. Правило: Твоје тело је само твоје

Децу треба научити да њихово тело припада само њима и да нико не сме да их пипка без њихове дозволе. Отворена и директна комуникација „интимним деловима тела“ уз коришћење исправних назива за гениталије и друге делове тела, помоћи ће деци да разумеју шта није дозвољено. Децу треба научити како да без одлагања и одлучно кажу „не“ ако неко покушава да их пипка на непримерен начин, како да изађу из небезбедних ситуација и како да испричају догађај одраслој особи којој верују. Веома је важно да деца науче да буду упорна, све док их неко не схвати озбиљно.

За дато правило ученици су гледали филмић: „Кикова правила“.

Рука из филмића увек пита Кика за дозволу пре него што га пипне и Кико јој то дозвољава. Када рука пожели да га пипне испод доњег веша, Кико каже: „Не!“

  1. Правило: Постоји добар додир – лош додир

Деца не разликују увек примерено и непримерено пипкање. Свако додиривање које ствара лош осећај је непримерено. Деци је наглашено да није у реду ако неко гледа или пипка интимне делове њиховог тела или од њих тражи да гледају или пипкају интимне делове тела неког другог. Деца, можда, неће увек знати да ли је понашање неке особе прихватљиво; зато их научите да затраже помоћ од одрасле особе којој верују.

У филмићу Кико одбија да га рука пипка испод доњег веша. Родитељи треба да објасне деци да ће неке одрасле особе (на пример васпитачице, родитељи или лекари) можда морати да их додирују, али да она могу слободно да кажу „не“ ако се у некој ситуацији осећају непријатно.

  1. Правило: Добре тајне – лоше тајне

Врло је важно да деца науче разлику између добрих и лоших тајни и да се створи атмосфера поверења. Свака тајна због које се деца осећају забринуто, непријатно, уплашено или тужно није добра и не сме да се чува; такву тајну деца треба да испричају одраслој особи од поверења (родитељу, учитељу, наставнику, педагогу, психологу, полицајцу, лекару).

Представљена је разлика између добре тајне (на пример, поклон за рођендан) и лоше тајне (она због које су деца тужна и забринута). Родитељи би требало да подстичу децу да са њима деле лоше тајне.

  1. Правило: За превенцију и заштиту су одговорне одрасле особе

Деца требају да  знају коме да се обрате ако су забринута, нервозна или тужна. Деца могу да осете да нешто није у реду. Одрасли треба да буду пажљиви и да прате њихова осећања и понашање. Дете може из различитих разлога да одбија контакт са другом одраслом особом или другим дететом и то треба поштовати. Деца треба да осете да о овоме могу да разговарају са особама од поверења.

  1. Други корисни савети уз „правило доњег веша“

Пријављивање и откривање

Децу треба подстицати да одаберу одрасле особе којима верују, које су им на располагању и које су спремне да их саслушају и да им помогну. Деца треба да знају како да затраже помоћ од тих људи.

Познати починиоци

У оквиру породице требало би успоставити правило да дете увек исприча родитељима ако му неко даје поклоне, тражи од њега да чува тајну или покушава да проводи време насамо са њим.

Непознати починиоци

Нека ваше дете научи једноставна правила о контактима са непознатим особама: никада не улази у аутомобил са непознатом особом, никада не прихватај поклоне или позиве од непознатих особа.

Помоћ

Деца треба да знају да постоје стручњаци који им могу помоћи (наставници, социјални радници, омбудсмани, лекари, школски психолози, полицајци) и да постоје телефонске линије за помоћ које деца могу позвати и затражити савет.

Чему служи „правило доњег веша“?

У просеку једно од петоро деце постаје жртва неког облика сексуалног злостављања и насиља. То се догађа деци независно од пола, узраста, боје коже, друштвеног положаја или вере. Починилац је често неко кога дете познаје и коме верује. Починилац може бити и друго дете.

Како спречити да се то догоди вашем детету?

Најважнија ствар је добра комуникација са децом. Она подразумева отвореност, одлучност, непосредност и пријатељску атмосферу без страха.

„Правило доњег веша“ вам може помоћи у томе.

Дете никада није премало да би научило „правило доњег веша“, јер до злостављања може доћи у сваком узрасту.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs