Школска 2020/2021. година

Обележен "Прешернов дан"

У Библиотеци “Вук Караџић” у петак 19. фебруара 2021. године одржана је традиционална прослава "Прешерновог дана", најзначајнијег словеначког културног празника. Програм је приређен у читаоници библиотеке уз примену свих епидемиолошких мера, пред 30  посетилаца, међу којима су били и представници из јавног и културног живота Ковина.

У име домаћина присутнима се обратила Јелена Стојановић, директорка библиотеке, док је у име организатора госте поздравио Јосип Вебер, председник Удружења Словенаца “Логарска долина” из Панчева и члан Националног савета словеначке националне мањине у Србији. Пре почетка програма присутнима је прочитано и поздравно писмо Ирене Херак, саветнице за културу и медије при Амбасади Републике Словеније у Београду.

Занимљив програм гостима су приредили наши ученици који је осмислила професор српског језика Маша Вулетић. Они су говорили о познатим српским и словеначким песницима, сликарима, музичарима и спортистима који су током својих каријера међусобно сарађивали.

У програму су учествовали и ученици-некадашњи полазници курса словеначког језика који је у Ковину водила др Милена Спремо. Поред представе присутни су имали прилике да уживају у промотивним филмовима словеначке туристичке организације. Следећу манифестацију у Ковину Удружење “Логарска долина” планира на пролеће, када ће се организовати “Дани словеначког филма”, а затим и прослава поводом 30 година државности Републике Словеније.


О Прешерновом дану

presewrnslkПрешернов дан је словеначки културни празник и државни је празник у Републици Словенији. Нерадни је дан и тог дана се у целој Словенији приређују разни културни програми и манифестације. Слави се 8. фебруара на дан смрти великог словеначког књижевника и песника Франца Прешерна (рођен у месту Врба, Горењска, 3. децембра 1800. године, умро у Крању, 8. фебруара 1849. године).

Тим поводом се сваке године у Словенији организује велика прослава на којој се додељују Прешернове награде и награде за врхунска достигнућа у области културе и уметности на подручју Словеније.

Прва манифестација поводом овог празника одржана је током 1941. године, а настављена је након завршетка Другог светског рата. Манифестација и даље траје, а обележава се не само у Словенији, већ и у другим земљама у свету где живе Словенци и где постоје Удружења Словенаца.

Прешернов дан се први пут у Панчеву обележио 2010. године, а од 2013. године манифестацију редовно приређује Удружење Словенаца Јужног Баната “Логарска Долина” из Панчева које има подружницу у Ковину.

У Ковину се Прешернов дан редовно обележава од 2013. године. Програм се приређује у организацији Основне школе “Ђура Јакшић”, Удружења Словенаца “Логарска долина”, ковинског Центра за културу и  Библиотеке “Вук Караџић” уз подршку Општине Ковин.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs