Школска 2020/2021. година

Дигитално чишћење / Digital clean up day

Elementary school Đura Jakšić Kovin SerbiaУ дигиталном свету као и у нашој животној средини, налази се огромна количина смећа. Шта је дигитално смеће? Сви непотребни мејлови, фајлови, апликације, дупликати фотографија и видеа. Ово дигитално смеће ствара загађење које црпи енергију и онда када заборавимо да уопште постоји. Сваке године интернет и системи који га одржавају произведу 900 милиона тона CO2, што је више од годишње производње CО2 целе Немачке. Неке студије процењују да ће интернет у једној деценији потрошити 20% укупне светске енергије.

Шта можемо да урадимо?

Објасните свима које знате шта је дигитално смеће. Паметно користите своје уређаје. Редовно чистите своје меморије и клауд сервисе. Немојте дуплирати фотографије. Бришите смеће из својих паметних телефона, али и апликације које не користите.

Пројекат LITERATE TWINNERS  се придружио овом глобалном чишћењу на светском нивоу. Очистили смо телефоне, таблете и компијутере и сачували огромне количине CO2. И наша школа је учествовала.

Ова кампања и даље траје и још увек се можете придружити глобалном чишћењу. Цео поступак је изузетно лаган, очистите свој уређај, запамтите колико сте смећа очистили и идите на линк: https://digital.worldcleanupday.org/  и пријавите колико сте смећа очистили. Добићете сертификат на крају и обавештење колико сте CO2 уштедели.

 

 

 


 

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs