Школска 2020/2021. година

Међународни Дан заштите података о личности обележава се 28.јануара.

Дан заштите података о личности / DATA PRIVACY DAY / Ziua Protecţiei Datelor

У мају 2018. године у Европској унији је на снагу ступила Општа уредба о заштити података која је личне податке ставила под заштиту без преседана. У Србији је нови закон о личним подацима усвојен почетком новембра 2018.

Обележавамо Дан заштите података личности кроз активности на часовима грађанског васпитања, енглеског и румунског језика. Ученици су у оквиру овог малог пројекта добили задатак да користе веб алате и направе тзв. WORD CLOUDS кључних речи које смо одредили у разговору и кроз обраду ове теме.

Ако вам се свидела тема и активност покушајте и ви да се забавите правећи шарене облачиће речима чије значење изузетно важно да знамо и разумемо. Можете да користите све језике које знате како бисте увежбали кључне речи на различитим језицима-на пример: на енглеском, немачком, румунском, мађарском језику или било ком другом језику који изучавате или волите. Наравно, увек можете користити и српски језик.

Линкови ка алатима на вебу које смо користили су:
www.abcya.com
www.wordart.com

Радове можете слати на маил наставница:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

У наставку текста можете сазнати шта су то подаци о личности и како их заштити.

ШТА СУ ПОДАЦИ О ЛИЧНОСТИ?

 Свака информација о нама која нас ближе одређује. То могу бити име и презиме, адреса, банковни рачун, отисак прста, здравствени картон, опис наших физичких или психолошких карактеристика, подаци о нашем понашању на интернету. Практично, свака информација која се може довести у везу са конкретном особом.

КОЈИ ПОДАЦИ СУ ПОДАЦИ О ЛИЧНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ?

Лозинке и наши налози за поруке, мејл или друштвене мреже, историја активности које смо са тих налога предузели (метаподаци, шерови, лајкови, кликови), историја претраге интернета у апликацијама које користимо, ИП адреса нашег компјутера или смартфона, има и број уређаја којим приступамо мрежи и слично. Такође, сви подаци из физичког света које уносимо при коришћењу услуга (адреса, број телефона, рачуна, итд) као и јединствене нумеричке вредности у којима су такви подаци изражени.

 ДА ЛИ СУ СЛИКЕ И ТЕКСТОВИ ОБЈАВЉЕНИ НА ФЕЈСБУК ПРОФИЛУ ПОДАЦИ О ЛИЧНОСТИ?

Снимак коале из Аустралије или цитат познатог писца, које смо поделили на свом профилу, нису лични подаци. Међутим, време када смо објавлили пост, локација уређаја који смо користили, профили од којих смо садржај преузели и који су даље делили наш пост, могу се сматрати подацима о личности. Али и информација да волимо коале или одређеног писца представља лични податак.

ЗАШТО ЛИЧНИМ ПОДАЦИМА ТРЕБА ЗАШТИТА, КАД НЕКЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О НАМА СВАКО МОЖЕ ДА ЗНА ЧИМ НАС ВИДИ, КАО ШТО СУ ПОЛ ИЛИ БОЈА КОЖЕ?

Били интимни, приватни или јавно доступни, подаци о нама су саставни део наше личности, а њихова заштита је део заштите нашег права да слободно одлучујемо о свом животу. У те слободе спада и одлука шта ћемо и коме рећи о себи, као и право да знамо и ограничимо шта неко може да уради са информацијама које зна о нама.

 Ана Албу Савић, наставница румунског језика и грађанског васпитања и Оља Новокмет, наставница енглеског језика и грађанског васпитања

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs