Школска 2020/2021. година

Прича о Дану розе мајица

Широм света последње среде у фебруару обележава се Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао носећи розе мајицу, те због тога претрпео ругање и вербално насиље од стране својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи, који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу обучени у розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

 

Наша школа је почела да обележава Дан розе мајица прошле године, али наши напори да се спречи вршњачко насиље постоје одувек. Промовисање превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације изузетно су важни, као и стално указивање на значај толеранције, емпатије, поштовања дечијих права, различитости међу децом, оснаживање за ненасилну комуникацију и међусобну сарадњу, као и мирно решавање конфликата.

Ученици нижих разреда су имали низ активности у току целе недеље, од разговора о вршњачком насиљу и приче о Дану розе мајица, до радионица, прављења плаката, исписивања порука на розе мајицама, остављања отиска шакица од којих смо касније направили крила анђела крај којих су се ученици фотографисали и многих других. Четврти разреди су на часу енглеског научили како се користи Pixton.com апликација и кроз стип су приказали на који начин их инспирише ова прича.

Виши разреди су подржали ове наше активности и цела школа је у среду носила розе мајице. Ученици су на часовима грађанског васпитања добили неколико задатака везаних за причу о Дану розе мајица, могли су своју креативност да искажу кроз стрип, кроз коришћење веб алата, али и кроз цртеже.

 


Наш мото ове године био је: „Морамо заузети чврст став: Насиље престаје сад!“

Актив нижих разреда и наставнице грађанског васпитања

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs