Школска 2020/2021. година

Радна субота (12. септембар 2020.) - предвиђене активности за ученике нижих и виших разреда

Према Правилнику о школском календару за школску 2020/2021. годину, школа је обавезна да планира два радна дана на нивоу школске године (субота - 12. септембра 2020. године, у првом полугодишту и субота 15. маја 2021. године, у другом полугодишту) за организовање и реализацију активности из области изборних предмета (грађанско васпитање, верска настава и др.), ваннаставних активности, спортских активности, области екологије и заштите животне средине, културно-уметничке активности...


НИЖИ РАЗРЕДИ

Jесењи лов на благо

Субота,12. септембар је радна субота и ваш задатак је да се прошетате природом и пронађете прве веснике јесени кроз јесењи лов на благо.

Ново годишње доба само што није и званично стигло, а његова обележја већ се могу видети на сваком кораку: лишће у златним, бакарним и црвеним нијансама, кестење, шишарке, жиреви и остали јесењи плодови. Благо је лишће у разним бојама, разни плодови јесени, фотографије бубица, паукове мреже и хумке лишћа, гранчица.....а све што пронађете можете и да нацртате. Списак за благо је у прилогу.

Када пронађете лишће, кестенове, жиреве, каменчиће, гранчице, покушајте да их искористите за прављење нечега што ће те приказати на изложби у понедељак у школи. Ту су примери да вам пробудимо машту, а би свакако имате слободу да се играте. Уживајте! 

Актив нижих разреда


 ВИШИ РАЗРЕДИ

Eко патрола кроз Ковин

екопат12. септембар је радна субота, а ми ћемо обележити Светски дан подизања свести о загађености животне средине- Clean up the world.
У „National Geography“Србија, пронашли смо један занимљив текст о чињеницама везаним за загађење које нас не остављају равнодушним:

https://www.nationalgeographic.rs/vesti/4665-cinjenice-o-zagadjenju-zivotne-sredine-koje-vas-nece-ostaviti-ravnodusnim.html

....“Можете ли да поверујете да загађење у Кини утиче на ваздух у Сан Франциску?

1)      6.000.000.000 килограма отпада се баци у океан сваке године. Већи део отпада је пластичан.
2)      Становници САД-а чине 5% од укупне светске популације, али производе 30% од укупног светског отпада и користе 25% од укупних светских ресурса.
3)      На сваких 1.000.000 тона нафте која се испоручи танкерима на води, око 1 тона се излије у ту воду.
4)      Трећина смога у Сан Франциску потиче из Кине.
5)      Сваких 8 секунди, једно дете у свету умре од последица тровања контаминираном водом.
6)      Удисање ваздуха у Пекингу има исти ризик по здравље као пушење 21 цигарете дневно.
7)      Целодневно удисање ваздуха у Мумбају (Индија) еквивалентно је пушењу 100 цигарета
8)      Језеро Карачај у Русији је најрадиоактивније и најзагађеније језеро на свету.
9)      На хиљаде морских створења умре због гутања пластичних кеса...
10)   Американци баце 2.500.000 пластичних флаша на сат. Свакој пластичној флаши је потребно 500 година да се разгради.
11)   Кинески зид није видљив из свемира, али кинески загађени ваздух јесте.
12)   ..........."

Оваквих је много примера и само се ређају. Ови примери нам звуче чак и помало нестварно, али нас у исто време шокирају. Људи свакодневно производе велике количине смећа и отпада који се гомилају потпуно неконтролисано. Мање средине попут наше немају баш најбоље планове за управљање овим отпадом и као што знамо постоји депонија на коју се односи смеће, које ветар и кошава често врате на улице. Видимо да су улице често преплављене кесама које лете, контејнери око зграда отворени и смеће је разбацано. Врло често наилазимо на отпатке на шеталишту поред реке, бачене кесице од грицкалица, влажне марамице и у последње време и маске за једнократну употребу....Свима нам је познато да није лепо бацати смеће и загађивати околину, али људи то ипак и даље раде.

Шта појединац може да уради у сусрет са небригом људи?

Наш задатак за ову суботу тиче се наше животне средине. Ковин је наш град. У њему живимо, радимо и растемо. Да ли ми овде загађујемо животну средину? Позивамо вас да се осврнете и погледате наше паркове, травњаке, дворишта, тргове, улице и уочите да ли су загађене или не?

Будите „ Еко патрола кроз Ковин“, задатак је само да приметите. Можете да фотографишете, нацртате, напишете нешто о томе што сте видели и где и пошаљете на меил адресу неке од наставника код којих сте се пријавили за обавезне изборне предмете или слободне активности (грађанско васпитање, чувари природе или по договору са осталим наставницима који предају слободне активности).

Ваше фотографије и радови биће објављени на сајту школе и служиће подизању свести грађана као и почетна активност за даљи рад у оквиру ових предмета.

Са нестрпљењем очекујемо ваше радове.

Контакти наставника:

Оља Новокмет: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Ана Албу Савић: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Маја Обрадовић Вукосављевић: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Данијела Станковић Ћулибрк: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 


ВИШИ РАЗРЕДИ

Еколошко удружење грaђана „зелено питање“ и часопис „чувари равнице“, уз подршку републичког министарства културе и информисања позивају основне школе да се укључе у 
KOНКУРС „ШКОЛСКИ ЗЕЛЕНИ ПРЕСС 2020.“!

ПОСТАНИТЕ „ШКОЛСКОГ ЗЕЛЕНИ НОВИНАРИ“!

Овим путем позивамо ученике да се укључе у пројекат „ШКОЛСКИ ЗЕЛЕНИ ПРЕСС“ путем слања чланака и фотографија до 30. октобра 2020.

Циљ ШКОЛСКОГ ЗЕЛЕНОГ ПРЕССА је да се ученици укључе у препознавање добрих и лоших примера заштите животне средине у школи, око школе, у свом месту становања, у околини места становања и  њихова презентација путем чланака (текста) и фотографије.

Циљ ШКОЛСКОГ ЗЕЛЕНОГ ПРЕССА  је презентација радова на школској огласној табли, у школском информатору, на интернет презентацији школе а најбољи, најзанимљивији, најдуховитији, најкреативнији радови ће се публиковати у на сајту https://www.google.com/url?q=http://www.cuvariravnice.org.rs&source=gmail&ust=1599855230088000&usg=AFQjCNEedsYqnS4e3VavYlW-0YCAsUa8yQ">www.cuvariravnice.org.rs и у дечијем еколошком часопису „Чувари равнице“ и

У програму "ШКОЛСКИ ЗЕЛЕНИ  ПРЕСС“ награђују се најбољи чланак (до 250 речи) и фото прича (више фотографија) у четири старосне категорије ученика (1-2 разред, 3-4 разред, 5-6 разред, 7-8 разред). Радови могу битни групни (три члана) и појединачни – што треба навести у пријави.

Детаљне информације о пројекту можете прочитати у часопису „Чувари равнице“, на интернет страници www.cuvariravnice.org.rs.

 

ПРАВИЛА ЗА ПРИПРЕМУ РАДОВА

ШТА ЈЕ ЕКОЛОШКИ ЧЛАНАК?

Циљ чланка је да се промовише и укаже на:

- знање о животној средини,  
- активно учешће
- позитиван приступ
- позитивне примере
- негативне примере
- могућа решења

Чланак се пише кратко и јасно, а једна страница би била идеална.

У оквиру програма „ШКОЛСКИ ЗЕЛЕНИ ПРЕСС“ чланак не сме да садржи више од 250 речи и може садржати илустрације, графиконе и фотографије као илустрацију. Извор свих илустрација које нису оригиналне мора бити наведен.

Препоручује се да наслов чланка не буде дугачак. Чланак мора бити написан на бази података, а тема јасно везана за животну средину. Чланак може да буде написан и у облику интервјуа.

Чланак мора бити послат електронски у WORD-у са пратећим фотографијама, а према смерницама за фотографије.

КАКО ДА ПИШЕТЕ?

Циљ новинара (и чланка) је да буде читан. Стога је задатак „ШКОЛСКИХ ЗЕЛЕНИХ НОВИНАРА“ да увере читаоца да прочита чланак од почетка до краја. Читаоце треба водити кроз текст и на крају га треба оставити с позитивним осећањем због информација које су у њему пронашли.

У школи ученици стичу навику писања за учитеље и нставнике  којима је посао да прочитају састав или рад у целини пре него што га оцене - али када се пише за читаоце новина мора се пронаћи начин како да им се привуче пажња, јер они нису плаћени да читају чланке.

ВАЖНО!

Новинарски чланак није исто као и састав из српског језика!

Зато новинари имају властите методе помоћу којих привлаче пажњу читалаца. Када се пише чланак треба мислити на своје будуће читаоце. Новинару је, након истраживања неке теме материја постала врло позната, али многи читаоци се први пут сусрећу са том тематиком. Зато треба пронаћи све поjмове, особе или места која нису представљена те их треба разјаснити.

- Треба бити јасан и користити кратке, једноставне и прецизне речи
- Наслов треба да буде кратак, занимљив, смешан или провокативан како би привукао пажњу читалаца
- Кључна порука увек мора бити на почетку чланка
- Прва реченица не треба да садржи више од 25 речи и треба да покрива сва питања: "ко, шта, где, када, зашто и како"
- Ако текст пишете латиницом ОБАВЕЗНО слова ћ, ч, џ, ж, ш... куцајте са квачицом
-Знаци интерпукције иду увек уз последње слово речи без размака. После знака интерпукције следи размак... 

књига, најбољи пријатељ - ПРАВИЛНО,
књига , најбољи пријатељ - НЕПРАВИЛНО

- Не треба превише користити стручне речи, научну или техничку терминологију, јер нису сви упознати са стручним називима
- Треба избегавати превелику употребу бројева: треба изабрати само најзначајније, више користити проценте, а не апсолутне бројеве јер их je лакше упоредити

- НЕМОЈТЕ СЛАТИ РАДОВЕ У PDF-у
- НЕМОЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ И ИЛУСТРАЦИЈЕ УБАЦИВАТИ У ТЕКСТ ВЕЋ ИХ ШАЉИТЕ ОДВОЈЕНО!

Пишите у кратким реченицама!

КАКО ДА ФОТОГРАФИШЕТЕ?

Слика говори хиљаду речи! Дугачки описи ће чланак чинити тешко читљивим, па зато ће га свака фотографија учинити атрактивнијим и занимљивијим. Уколико се покушава некоме описати појава коју никада пре није видео, биће пуно лакше уз фотографију.

Могуће је пријавити и серију фотографија (фото есеј). Фотографије морају да прикажу тему везану за животну средину и морају бити квалитетне.

Пријава фотографија мора да има наслов, као и кратак текст не дужи од 50 речи који обашњава фотографије на новинарски начин (ко, шта, где, зашто, када и како).

ВАЖНО ЗА ФОТОГРАФИЈЕ!

Фотографије морају бити у адекватном квалитету (резолуцији) за штампање – што се много разликује од фотографија за компјутерску презентацију) и интернет (друштвене мреже).

То значи да када желите да проверите квалитет фотографије:

  • кликните на фотографију
  • десним кликом отварате падајући мени иу дну менија кликнете на PROPERTIES
  • када вам се отвори PROPERTIES погледајте под SIZE, величина која ту пише требала би да буде најмање 500 KB – најбоље је да величина буде 1 MB или више

Фотографије се морају послати електронски у jpg, png или tif формату, а идеално је да су са резолуцијом не мањом од 300 тачака.

ПРАТЕЋИ ПОДАЦИ УЗ СВАКИ РАД

  • НАЗИВ РАДА
  • ВРСТА РАДА (појединачни или групни)
  • КАТЕГОРИЈА РАДА (1-2, 3-4, 5-6 или 7-8 разред)
  • ФОРМА РАДА (чланак, фотографије или фото прича)
  • ПОДАЦИ О АУТОРУ/АУТОРИМА (име и презиме, датум рођења, разред)
  • ПОДАЦИ О ШКОЛИ (име, адреса, контакт телефон, контакт мејл)
  • ПОДАЦИ О МЕНТОРУ (име и презиме, контакт телефон, контакт мејл)

Фајл са радом назвати именом рада!

Радове слати искључиво на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. на коју можете слати и питања у вези евентуалних нејасноћа

ПОЖЕЉНО ЈЕ ДА УЗ РАД ПОШАЉЕТЕ И НЕКОЛИКО ФОТОГРАФИЈА СВОЈЕ ШКОЛЕ!

ПРАТИТЕ НАС ПРЕКО ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦЕ

www.cuvariravnice.org.rs

Наставница Маја Обрадовић Вукосављевић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs