Школска 2020/2021. година

Угледни час о води - 1-1 одељење

На часу света око нас  1/1 је учило о води. Учили смо да је вода течност и да у њој можемо растворити неке намернице а неке не. Покушали смо да је миришемо када је чиста и када је раствор, а на крају смо је и пробали. Посебно интересантно на часу је било  да су ученици видели експеримент "Лава у боци". Научили смо да је вода има већу густину од уља и остаје на дну, а да уље плута по њој. Деца су радо учествовала и на крају часа израђивала мапе ума показавши шта су све научили на часу.

Препоручујемо два експеримента који можете извести и код куће уз помоћ родитеља:

Експеримент бр.1: Мућкалица

– 5 кашика уља
– 5 кашика воде
– 5 кашика меда
– 1 чиста тегла са поклопцем.

Дајте деци да мере и додају. Када сте све сипали у теглу и затворили је, доооообро промућкајте и потом оставите пар минута да се слојеви исталоже (ви добро затворите теглу и обавезно дајте деци да мућкају).
Шта  ћете видети? Уље плива на површини, мед је потонуо на дно, а између остаје слој воде.
Зашто? Одговор се опет крије у разликама у густини: мед је најгушћи, потом вода, док уље има најмању густину.


Експеримент бр.2:  Слагалица

Полако уливајте слој по слој:
– мед
– детерџент за посуђе
– воду
– сирће
– јестиво уље
– апотекарски алкохол

И то баш овим редом, сипајућу сваку наредну течност у центар чаше, колико је то могуће.Суштина овог слагања, а не мешања је да иста количина две различите течности има различиту тежину, јер имају различите масе. Оне течности које су теже (гушће) ће тонути испод лакших (ређих) течности. Покушајте и ви! Лако је и занимљиво. Пробајте да додајете и неке чврсте предмете, различите масе а ситне, попут зрна бибера, пластичне куглице и слично,  па нам јавите шта се догодило, а можете да пошаљете и фотографију на мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Јевросима Ромић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs