Школска 2020/2021. година

Европски дан језика у улицама наше школе

Претходне недеље, а наставило се и у наредној, ходници наше школе претворени су у улице разних европских језика. На тај начин обележен је Европски дан језика, који је установљен од стране Савета Европе, а  обележава се сваке године 26. септембра.

У нашој школи је цела недеља посвећена активностима везаним за овај дан. Њихово реализовање одликује се врло занимљивим и корисним идејама за учење, подстицање учења и неговање језика, што нам и јесте био главни циљ, а у активности су били укључени сви наставници језика – страних и матерњег, као и сви ђаци наше школе.

Тако су ученици другог разреда ове активности радили у оквиру предмета Пројектна настава, на којој су правили вишејезичне постере са лепим речима и белешкама које су се односиле на делове људског тела – на енглеском и румунском језику, а певали су и песме на језицима које деца уче у школи. Ученици трећег и четвртог разреда позабавили су се промишљањем о најважнијим речима у приликама упознавања са странцима и правили банере у вези са тим. Ученици виших разреда исписивали су „лепе речи“, речи са лепим и позитивним значењем, на разним европским језицима, али су у своје активности укључили и бележење обичаја и културних посебности европских земаља, њихове главне градове и друге важне појединости из разних европских култура. Српски језик се такође нашао у друштву европских језика, а посебно се овом приликом устремио ка помало заборављеним правилима у правопису и у говору, па су улице украшене и овим паноима, представљеним на врло необичан начин.

Од свега су формиране улице разних језика, којима су шетали ученици и наставници школе, додавали, разгледали, читали, појашњавали...

Сада знамо да поред енглеског, немачког, румунског, мађарског и ромског језика, који се уче у нашој школи, наши ђаци познају и много основних фраза на француском, италијанском, руском, македонском, чешком и словеначком језику, а нашла се на овим школским саобраћајницама и понека реч или реченица на бугарском, турском и далеком јапанском језику.

Живописне слике  интересантних паноа, вредно исцртаних и осмишљених, представљају праву ризницу знања, предочену на један необичан и веома креативан начин. Поносни смо на оно што можете видети на фотографијама које о свему овоме сведоче.

 

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs