Школска 2021/2022. година

Радионица поводом Прешерновог дана 2022.године - Колико се познајемo  

У четвртак,10. фебруара у Галерији Центра за културу у Ковину, традиционално смо обележили културни празник Словенаца - Прешеров дан. Овогодишња тема била је традиционална музика, ношња и становање Словенаца и Срба. Учесници радионице имали су прлике да се у првом делу кроз музички квиз упознају са словеначком музиком од праисторијског периода па до савременог доба. У другом делу било је речи о елементима традиционалне ношње оба народа, приликама у којим се носе, изради... Приказана је и макета старе банатске куће са економским двориштем и словеначки алпски тип куће. Учесници су самостално креирали и бојили своје луткице у народним ношњама - Костелку, Костелца, Штајерку и Штајерца... Изложбу ових радова поставићемо у холу школе.

Након радионице било је прикладно послужење и дружење.Научили смо да нас много тога спаја - рецимо и један детаљ - словеначка химна Здравица је у ствари 7. део поеме Франца Прешерна,а српска химна Боже правде је такође део сценског уметничког дела Маркова сабља.

Захваљујемо се Центру за културу на уступљеном простору и техничкој подршци и нашим деценијским пријатељима и сарадницима у програму Удружењу Словенаца „Логарска долина“ из Панчева.

Маша Вулетић


 

 

Aktivnosti pančevačkog Udruženja Slovenaca “Logarska dolina”

 Revija slovenačkih filmova  u Centru za kulturu Kovin

U kovinskom Centru za kulturu od 31. januara do 2. februara održana je revija filmova koja bila organizovana u sklopu manifestacije “Dani Slovenačkog filma”. U sklopu programa za učenike viših razreda kovinske Osnovne škole “Đura Jakšić” organizovana je bila i venredna projekcija tinejdžerskog filma “Ko je sa mnom? ”, koji je pobrao velike simpatije mlade publike. Ukoliko epidemiološke prilike budu dozvoljavale, na jesen je planirana nova revija filmova na kojoj bi trebalo da budu predstavljeni novi filmove slovenačke kinematografije, gde se očekuje i prisustvo umetnika iz Slovenije.

Filmskom revijom u Pančevu obeležen slovenački kulturni praznik

Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ priredilo je svojim članovima i sugrađanima zanimljiv kulturni program povodom značajnog slovenačkog kulturnog praznika “Prešernovog dana”. Program je bio zamišljen kao revija nove slovenačke kinematografije koja je bio deo manifestacije “Dani Slovenačkog filma”. U ponedeljak 7. i utorak 8. februara u velikoj sali pančevačkog Kulturnog centra prikazano je nekoliko kratkometražnih i dugometražnih filmova. Pre projekcije uvodnu reč imao je Josip Veber, predsednik Udruženja “Logarska dolina”, koji je prisutnima dao nekoliko informacija o Udruženju, predstojećim aktivnostima povodom desetogodišnjice postojanja i rada, kao i o “Prešernovom danu” i njegovom značaju za Slovence. Zahvaljujući Miodragu Zupancu, našem poznatom filmskog reditelju i selektoru manifestacije “Dani Slovenačkog filma”, Pančevci su i ovog puta imali prilke da vide nekoliko uspešnih slovenačkih filmskih projekcija, a prema njegovim rečima za kraj godine planirana je tradicionalna manifestacija „Dani slovenačkog filma“ na kojoj će biti prikazana nova filmska ostvarenja koja će na leto premijerno biti prikazana na tradicionalnom filmskom festivalu u Portorožu. I pored ograničenja broja prisutnih i epidemiološke situacije, stotinak članova Udruženja i Pančevaca bili su veoma zadovoljni dvodnevnim programom. Oni su svojim prisustvom pokazali da za slovenačku kinematografiju i te kako postoji interesovanje i da bi sledeći put na programu trebalo da bude još filmova. Obeleževanje „Prešernovog dana“ su pored pančevačkog Kulturnog centra pomogli i Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i Društvo Slovenaca „Sava“ iz Beograda.

 Zanimljivim programom u Kovinu obeležen “Prešernov dan”

U foajeu kovinskog Centra za kulturu u četvrtak 10. marta organizovana je proslava „Prešernovog dana“. Program je organizovala kovinska podružnica Udruženja “Logarska dolina”. Program je bio osmišljen kao dečija radionica koja je za cilj imala da promoviše slovenački i srpski folklor, narodne običaje i nošnje. U radionici su učestvovali učenici viših razreda kovinske Osnovne škole “Đura Jakšić”, kao i nekoliko dece predškolskog uzrasta. Program je osmislila profesor srpskog jezika Maša Vuletić, a realizovan je bio u saradnji sa Osnovnom školom „Đura Jakšić“ i kovinskim Centrom za kulturu.

    Sledeći program koje organizuje pančevačko Udruženje “Logarska dolina” biće u martu kada je predviđeno tradicionalno okupljanje članova na predavanju o čaju, medu i pčelinjim proizvodima.

Udruženja Slovenaca “Logarska dolina”

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs