Школска 2021/2022. година

Мали градски фестивал науке

Малим и готово спонтаним скупом, одржаним 7. априла, у релаксираној атмосфери презентовања најбољих радова на тему Доприноси Михајла Пупина и Николе Тесле развићу људске цивилизације, на ком су учествовали ученици три градске школе из Ковина, ове године је у нашој школи заживео Мали градски фестивал науке и због тога смо веома поносни. Реч је о дружењу и истовремено размени идеја међу ученицима градских школа, а кроз учешће у фестивалу радимо на развијању толеранције, међусобног уважавања и размени идеја, које се, сматрамо, на тај начин најбоље преносе, а иновативни процеси најбоље успевају у таквим околностима. Сама идеја о оваквом фестивалу родила се спонтано у једном опуштеном и неформалном разговору, који нам је потом постао зевезда водиља. Резултат је више него сјајан!

Фестивал је првобитно осмишљен као учешће ученика на конкурсу „Доприноси Михајла Пупина и Николе Тесле развићу људске цивилизације“ и требало је да буде организован на нивоу школе, а да у њему учествују ученици осмих разреда. Идеја се, међутим, даље развијала тако да се иста активност пренела и на друге две школе у граду, па смо добили прави мали градски фестивал науке. Бриљантно презентовање радова на ову тему даривали су присутнима победници из својих школа – из наше су то биле Нађа Пријовић и Јана Стојковић, најбоље у конкуренцији још шест парова, а на градском фестивалу учешће из других школа узеле су и Анђелија Стојилковић из ОШ "Десанка Максимовић",  Дариа Андреа Чанчар из ОШ "Јован Јовановић Змај", победнице из друге две школе. Посебан задатак имали су Новак Келе и Тадија Поповић, својеврсни наратори и водитељи фестивала, који су имали задатак да присутне поведу кроз најважније чињенице везане за живот ове двојице научника. Фестивал је ове године имао ревијални карактер, па се сви учесници сматрају победницима.

Посебно нам је важно да поменемо да је овом првом фестивалу као почасни гост присуствовао наш драги колега и наставник Јожеф Секељ, чије је присуство посебно инспирисало ученике наше школе да најбоље што могу представе своје радове, јер је управо он тај који их је годинама, све до пре неколико недеља, учио не само о важности науке, већ и о посвећености, без које нема комплетног успеха. На тај начин учинили смо и да се плодови његовог дугогодишњег рада виде у најкреативнијем могућем светлу, од сада уз подршку у виду његове наследнице Ане Ритопечки. Фестивалу су присуствовале и наставница енглеског језика Оља Новокмет, директор школе Саша Петровић, те предметне наставнице историје, физике и хемије и ментори овим ученицима Јелена Дивнић, Наталија Петровић и Ана Ритопечки.

После дивних утисака остаје обећање, али и нада, да ће се овај скуп претворити у традиционални, па нестрпљиво ишчекујемо следећу годину и нове идеје.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs