Школска 2021/2022. година

На изложби Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић

У Галерији Центра за културу посетили смо изложбу слика Миће Попивића и Вере Божичковић Поповић.Ово је јединствен културни догађај за наш град – прилика да видимо платна нашег великог уметника Миће Поповића и његове супруге Вере.

Мића Поповић је рођен 1923.године у Лозници.Са породицом се у раном детињству преселио у Београд где је завршио основну школу и гимназију.После Другог светског рата уписује Академију и завршава је у класи чувеног Ивана Табаковића.Још као студент у Задру формира са осталим колегама са класе Задарску групу.

Године 1950.отвара своју чувену изложбу са 160 радова , у каталогу штампа свој програмски манифест-кредо.Након ове изложбе са супругом Вером одлази у Париз.Следе многобројне изложбе у земљи и иностранству , награде .

Мића Поповић се бавио и филмом и позориштем.Први дугометражни филм режира 1963.године „Човек из храстове шуме“.У Атељеу 212 режира комад „Виктор или деца на власти“,ту су и филмови „Рој“, „Камени деспот или једина могућност народне песме Хасанагиница“ и други .

На Њујоршком државном универзитету био је предавач,путује по Америци...ствара.Постаје редован члан САНУ . Преминуо је у Београду 1996.године.

Најпознатије његова дела су : У част Рембранту , Ја сам пао , Барка , Мали гастарбајтер ,Грађани , Сузана и старац , Две жене , Друга класа .

У изложби смо истински уживали , а затим одржали час на тему : Потера за пејзажима -путопис једног другог сликара Пеђе Милосављевића.

Маша Вулетић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs