Школска 2021/2022. година

Опрезно на ТикТок-у

У само три године како је друштвена мрежа ТикТок покренута, постала је најпопуларнија мрежа међу младима. У овом кратком периоду сакупила је око 3 милијарде корисника. ТикТок има велике пропусте и сигурносне проблеме, што и сама америчка влада истражује.

Кад се пријавите за ТикТок, ваш налог је према заданим поставкама јаван, што значи да било ко може видети ваше видео записе, слати вам директне поруке и користити податке о вашој локацији. Родитељи би требали укључити све поставке приватности за налоге које деца користе, тако да само људи које познају могу комуницирати с њима, гледати видео записе или им послати поруку у апликацији. То значи или се одлучити за приватни налог или променити поставке за коментаре, дуете, реакције и поруке пријатељима уместо “свима”. Те опције такође можете у потпуности искључити.

Ова апликација захтева да деца која је користе имају више од 13 година, како би искористили потпуно искуство ТикТок-а, иако постоји могућност да млађа деца имају приступ апликацији. Сви који су млађи од 13 година морају имати одобрење родитеља или старатеља.

Опција која је доступна само у САД-у има могућност укључивања додатне приватности за децу млађу од 13 година. Укључивањем те опције деца могу видети само чисте видео записе и не смеју коментарисати, претраживати или објављивати сопствене видео записе. Међутим, недостатак ових опција чини ову апликацију непривлачном за већину деце, а заобилажење тог одељка захтева само уношење лажног датума рођења, тако да ни то није савршено.

ТикТок је почетком ове године почео са увођењем опција које помажу родитељима да прате шта то њихова деца „раде на овој апликацији“. Ове опције назване су “Фамилy Сафетy Моде”. Једна од опције које су увели је онемогућавање директних порука особама испод 16 година.

Оно што родитељи могу урадити када је у питању сигурност деце је да користе ове опције:

„Дигитално благостање“ –ТикТок вам даје могућност кориштења сопственог ТикТок налога за управљање са дететовим телефоном с вашег уређаја помоћу функције „Породично упаривање“ у апликацији. Ако одаберете Породично упаривање, мораћете је преузети на телефон.

Друга супер опција је коришћење функције „Време управљања екраном“. Ова поставка ограничава кориснике на највише два сата дневно на апликацији, али можете је ограничити и на 40 минута.

Ограничени начин рада – Блокирајте садржај за одрасле, али чак и ако је филтар укључен, деца која сама користе апликацију могу наићи на видео записе који им нису примерени.

Породично упаривање – вам омогућава контролу горње две поставке плус онемогућавање директних порука на налогу вашег детета.

Осим ограниченог начина, на ТикТок-у не постоји начин филтрирања садржаја, па се родитељима препоручује да деле налог с децом млађом од 13 година. То ће вам омогућити да пазите на то што ваше дете гледа и објављује.

ТикТок је платформа која подстиче креативност а многи корисници су узбуђени што показују своје таленте другима. Међутим, предатори могу коришћењем лајкова и комплимената олакшати себи улазак у живот деце, чинећи их посебним особама док им помажу да сакупе што више лајкова и позитивних реакција.

Важно је знати да нека деца цели свој дан документују и објављују. Било да је профил јаван или не, на ТикТоку је важно бити популаран и имати много пратиоца, а већина њих су непознати људи. Једини начин како заштити своје дете је да будемо потпуно укључени у његов  „виртуелни свет“, едукујемо га и укажемо на негативности и лоше ствари које носи кориштење оваквих апликација. Научите дете како да се заштити на тим платформама.

И најважније, објасните детету како његови постови могу утицати и потенцијално повредити другу децу, али и да на тим платформама постоји много лоших људи који њега могу повредити.

Текст преузет са сајта Национални контакт центар за безбедност деце на интернету.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs