Школска 2021/2022. година

Нада у лепе речи и обичне људе

Неретко несвесни да је неговање језика и језичке културе нешто што нам је насушна потреба да би нас било и да би иза нас остао траг, препуштамо свој језик разним доскочицама свакодневног живота, а културу и традицију, чувану управо језиком, заборављамо, јер се тумаче као да су написане неким речима које „нису  за обичан свет“. У таквим данима наставници матерњег језика наше школе Марија Михајлов Ђорђевић, Маша Вулетић и Данијела Станковић Ћулибрк посветиле су своје време спремајући своје ђаке за такмичење ис српског језика. С поносом себе и своје ђаке називамо обичним светом који стоји као последња одбрана свега што језик у својој основи носи – љубав према својој земљи, према својој традицији и својој култури. Зато у овој прилици желимо да похвалимо најмлађе чуваре овог блага, који су на општинском такмичењу из српског језика, одржаном у суботу, 25. фебруара, постигли завидне резултате.

Чак троје ученика 5. разреда пласирало се на окружни ниво такмичења –  Лука Богдановић и Растко Ћулибрк освојивши 2. место и Тара Лукић – 3. место. Похваљена је и ученица Марија Цветковић, којој је само један поен недостајао да се придружи другарима на окружном такмичењу. Најуспешнији представник 6. разреда је наша Милица Петковић, која је прва у својој генерацији и то са максималним бројем поена освојеним на тесту. Од осмака похваљена је и Катарина Радивој, која је такође остала само један бод испод црте која је дели од пласмана на виши ниво такмичења. С обзиром на врло захтевне тестове ове године, не искључује се још увек могућност да се још неко од наших ђака пласира за даље такмичење, које ће, како се за сада чини, такође бити организовано у нашем граду и управо у нашој школи. 

Бескрајно смо поносни због овог успеха, али не желимо да пропустимо да нагласимо да нам је срце пуно и због оних који су се такође нашли на овом такмичењу. Сви они су данима и недељама седели у школи дуже од осталих са својим наставницама спремајући се за ове тестове и чувајући своју земљу и свој језик од заборава, а скромно чинећи један сасвим обичан свет у прилично необичним временима, када учење и знање није најпопуларнија дисциплина и када су речи потрошене, неке лепе често и заборављене, а правилан говор и писменост постали права правцата реткост!

Честитамо им на овој храбрости и од свег срца им желимо успех у даљем такмичењу!

Данијела Станковић Ћулибрк

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs