Школска 2021/2022. година

Пројекат Народне епске песме

Током маја 2023. ученици 6. и 7. разреда на часовима српског језика радили су пројекат Народне епске песме, који обухвата обраду планом и програмом предвиђена дела овог типа.

Последњих година језик народне епске поезије показао се врло тешко разумљивим за нове генерације, што је занимљиве приче и јунаке ставило у помало непопуларан положај. Овај пројекат је осмишљен с намером да се ученици кроз креативан задатак суоче са особеностима тог језика, разумеју кључне токове прича и прераде то у себи блиску форму - стрип.

Шести разреди бавили су се Марком Краљевићем, а седми хајдуцима. У сваком разреду ученици су формирали групе и свака је добила песму на основу које треба израдити стрип – чиме смо ушли у корелацију са ликовном културом. Први час посвећен је читању са разумевањем, тумачењу непознатих речи, уочавању фабуле и карактеризацији ликова, уз сарадњу са наставницом. Након тога ученици су међусобно поделили задатке: неко је исцртавао скицу стрипа на малом формату, неко бирао текст који ће ликови изговарати, неко осмишљавао дизајн околине..., како би сви заједно на наредним часовима приступили изради великих плаката.

Неколико часова протекло је у тимском раду и креативности, а финални производ презентован је пред одељењем, тако да су све групе упознале све песме кроз препричавање и стрипове својих другара. Готови плакати изложени су у ходнику школе.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs