Школска 2021/2022. година

Месец март у знаку Марцишора

Марцишор је специфичан румунски празник који обележава долазак пролећа. На часовима румунског језика цео месец март био је у занку овог празника.

На самом почетку месеца, ученици наше школе који похађају наставу румунског језика са елементима националне културе израђивали су „марцишоаре“ – мале брошеве сачињене од двеју испреплетених нити, једне црвене, друге беле боје. Сматра се да црвена боја симболизује зиму, а бела пролеће. Марцишор је симбол поновног оживљавања природе након дуге зиме и весник пролећа који се дарује драгим особама како би им донео љубав, здравље и срећу. Тај мали дар носи се као брош током месеца марта, односно док не процвета прво дрво, када се качи на његове гране. Уочи празника, ученици су се најпре упознали са изгледом малих брошева „марцишоара“, те имали прилике да виде марцишоре старе више од четрдестет година, а затим и да декоришу различите илустрације марцишора.

Мотив марцишора ученици наше школе искористили су и како би њиме украсили осмомартовске честитке и на тај начин мамама, бакама и сестрама пожелели срећу и здравље; што је била друга у низу активности посвећена празнику Марцишору.

Затим смо организовали угледни час „Марцишор“. Циљ овог часа био је упознавање са празником Марцишором (са симболиком, традицијом, обичајима, те начином израде марцишора), те неговање традиције и обичаја народа са наших простора. У уводном делу часа ученици су решавали укрштеницу како би дошли до решења „празник“. Потом смо понављали научену терминологију о празницима. У главном делу часа разговарали смо о празнику Марцишору, о његовој симболици, веровањима и обичајима. Слушали смо песме о Марцишору и израђивали марцишоре у виду брошева. У завршном делу часа ученици су представили своје радове.

Последњих неколико часова овог месеца посветили смо изради радова за ликовни конкурс „Марцишор“ који организује школа у Мраморку. На овом конкурсу наши ученици сваке године остварују изузетне резултате. Желимо им много успеха и ове године!

Наставница румунског језика

Ана Албу Савић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs