Школска 2021/2022. година

У Ковину приређени програми поводом “Прешерновог дана”

 По десети пут обележен словеначки културни и национални празник

У ковинском Центру за културу крајем фебруара одржани су програми посвећени словеначком културном празнику “Прешерновом дану”. То је била јубиларна десета прослава која се у Ковину редовно организује још од 2014. године. У склопу програма у понедељак 27. фебруара у великој сали Центра за културу ђацима виших разреда Основне школе “Ђура Јакшић” представљена је манифестација “Дани Словеначког филма”. У склопу програма за ученике је била организована пројекција тинејџерског играног филма “Ко је са мном?”, словеначког режисера Игора Штрока, који је побрао велике симпатије младе ковинске публике. Приказивање филма је омогућила словеначка Кинотека у сарадњи са Драгомиром Зупанцом, познатим филмским режисером и председником Одбора за културу Националног савета словеначке националне мањине у Србији.

Дан касније, у уторак 28. фебруара у Великој галерији Центра за културу организована је прослава „Прешерновог дана“. Као и протеклих година програм је организовала ковинска Основна школа “Ђура Јакшић” у сарадњи са ковинском подружницом Удружења Словенаца“Логарска долина”. Програм је као и свих досадашњих година осмислила професор српског језика Маша Вулетић. Тема овогодишњег програма биле су реке Сава и Дунав, реке које спајају Словенију и Србију. Учесници програма су присутнима на један леп и оригиналан начин представили ове две реке и њихову важност за народе који живе уз њих. У оквиру програма су приказани туристичко-документарни филмови о обичајима и начину живота људи који живе уз Саву и Дунав, као и њиховој гастрономији и фолклору. Јосип Вебер председник Удружења Словенаца “Логарска долина” на крају програма се захвалио учесницима, Центру за културу и Општини Ковин на помоћи у организацији програма, истичући велику важност коју има овај национални словеначки културни празник за Словенце који живе у овом делу јужног Баната.

О Прешерновом дану

Прешернов дан је словеначки културни празник и државни је празник у Републици Словенији. Нерадни је дан и тог дана се у целој Словенији приређују разни културни програми и манифестације. Слави се 8. фебруара на дан смрти великог словеначког књижевника и песника Франца Прешерна (роден у месту Врба, Горењска, 3. децембра 1800. године, умро у Крању, 8. фебруара 1849. године).

Тим поводом се сваке године у Словенији организује велика прослава на којој се додељују Прешернове награде и награде за врхунска достигнућа у области културе и уметности на подручју Словеније.

Прва манифестација поводом овог празника одржана је током 1941. године, а настављена је након завршетка Другог светског рата. Манифестација и даље траје, а обележава се не само у Словенији, већ и у другим земљама у свету где живе Словенци и где постоје Удружења Словенаца.

Прешернов дан се први пут у Панчеву обележио 2010. године, а од 2013. године манифестацију редовно приређује Удружење Словенаца Јужног Баната “Логарска долина” из Панчева које има подружницу у Ковину и Великој греди.

У Ковину се Прешернов дан редовно обележава од 2014. године. Програм се приређује у организацији Основне школе “Ðура Јакшић”, Удружења Словенаца “Логарска долина”, ковинског Центра за културу и  Библиотеке “Вук Караџић” уз подршку Општине Ковин.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs