Школска 2023/2024. година

Посета амбасадора Словеније и програм Пресерновог дана у Ковину

Амбасадор Словеније Дамјан Бергант на прослави „Прешерновог дана“ у Ковину
Обележен значајан словеначки културни празник

У Ковинском Центру за културу у четвртак 22. фебруара обележен је „Прешернов дан“ значајан словеначки културни празник. Програму су испред словеначке амбасаде присуствовали Амбасадор Дамјан Бергант, генерални конзул Кристина Клинер док је Национални савет словеначке националне мањине представљао председник Саша Вербич. Програму у галерији ковинског Центра за културу који су спремили професори и ученици Основне школе „Ђура Јакшић“ и ковинске Гимназије присуствовали су чланови подружнице Удружења Словенаца „Логарска долина“ и многобројни мештани Ковина.

На почетку програма који  се одвијао у Великој галерији центра за културу, присутнима се обратио Саша Лукић руководилац Подружнице који је рекао да је ова приредба посвећана и јубилеју десетогодишњици успешног рада Подружнице која је у протеклом периоду активно радила и учествовала у бројним културним програмима у којима је на један леп начин промовисана словеначка култура и традиција. Присутнима се затим обратио Миливоје Грчић директор Центра за културу Ковин који је истакао значај оваквих програма и да је ковински културни центар увек отворен за сарадњу за све културне програме које организује Подружница словеначког удружења и словеначки културни посленици. Уследило је обраћање Јосипа Вебера председника Удружења Словенаца који је у кратким цртама присутне обавестио о активностима Удружења и плановима за наредни период стављајући акценат на програм „Дани словеначког филма“ који би требало да се реализује током марта у ковинском Центру за културу. Након тога присутнима се обратио Саша Вербич председник Националног савета словеначке националне мањине у Србији који је истакао да су овакви програми од великог значаја за малобројну словеначку заједницу која успева да својим разноврсним културним програмима очува словеначки идентитет и традицију и да ће овакви програми и у будуће имати подршку Националног савета. На крају уводног дела програма присутнима се обратио његова екселенција Дамјан Бергант амбасадор Републике Словеније у Београду. Он је истакао да је фасциниран ентузијазмом и културним активностима које приређује словеначка заједница у Србији и да ће представници амбасаде Словеније и у будуће наставити да обилазе места у којима организовано делују Словенци и пружати подршку за реализацију програма који негују словеначку културу и традицију. На почетку програма интониране су химне Словеније и Србије уз учешће хора Основне школе „Ђура Јакшић“. Уследио је занимљив програм који је ове године био посвећен двема хероинама из Првог светског рата Антонији Јаворник (Наталији Бјелајац) и Милунки Савић. Током програма је приказано неколико туристичко-промотивних филмова о Словенији, а на крају програма ученици ковинске Гимназије су одсвирали две полке.

Пре програма представници Амбасаде Словеније и Националног савета имали су састанак са члановима Подружнице удружења Словенаца као и сусрет са представницима Општине Ковин, на коме се разговарало о привредним потенцијалима ковинске општине као и о могућности економске, привредне и културне сарадње са Словенијом. Том приликом је приказан и промотивно-туристички филм о Ковину и местима ковинске Општине. Након тога за госте је организован кратак обилазак Центра за културу Ковин у коме је директор Миливоје Грчић представио ову институцију и том приликом изразио жељу за наставак сарадње не само са представницима словеначке заједнице у Србији већ и осталим уметницима из Словеније који буду желели да сарађују са овом реномираном установом културе.

Удружење Словенаца „Логарска долина“ Панчево


О Прешерновом дану

Прешернов дан је словеначки културни празник и државни празник у Републици Словенији. Нерадни је дан и тог дана се у целој Словенији приређују разни културни програми и манифестације. Слави се 8. фебруара на дан смрти великог словеначког књижевника и песника Франца Прешерна (рођен у месту Врба, 3. децембра 1800. године, а умро у Крању, 8. фебруара 1849. године).

Тим поводом се сваке године у Словенији организује велика прослава на којој се додељују Прешернове награде и награде за врхунска достигнућа у области културе и уметности на подручју Словеније.

Прва манифестација поводом овог празника одржана је током 1941. године, а настављена је након завршетка Другог светског рата. Манифестација и даље траје, а обележава се не само у Словенији,  већ и у другим земљама у свету где живе Словенци и где постоје Удружења Словенаца.

Прешернов дан се први пут у Панчеву обележио 2010. године, а од 2013. године манифестацију редовно приређује Удружење Словенаца Јужног Баната “Логарска Долина” из Панчева које има подружницу у Ковину.

У Ковину се Прешернов дан редовно обележава од 2013. године. Програм се приређује у ковинском Центру за културу у организацији Основне школе “Ђура Јакшић”, ковинске Гимназије, Удружења Словенаца “Логарска долина” и ковинског Центра за културу уз подршку Општине Ковин.

 

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs