Школска 2023/2024. година

Суботњи београдски обиласци

У суботу 30.9.2023. у јутарњим часовима ученици наше школе у пратњи нас наставника упутили су се ка Београду како бисмо посетили две значајне установе – Народно позориште и Народни музеј.
Прва станица након пута, док смо чекали свој термин за улазак, био је Студентски парк, где су ученици имали прилику да се одморе и разгледају скулптуре познатих личности српске историје и културе. Упућени су и на зграде факултета који окружују парк, у којима ће неки од њих наставити своје школовање.
Након случајног и веселог сусрета са некадашњом ученицом наше школе – сада студенткињом Филолошког факултета, при ком смо јој пожелели срећу на предстојећем испиту, отишли смо у Народно позориште. Репертоар представа последњих година није се уклапао у инересовања и узраст генерација које су тренутно у школи, тако да је већини ово први сусрет са овим велелепним здањем. Кроз зграду позоришта водила нас је Драгица Гаћеша која је врло детаљно објашњавала функцију и намену елемената просторија. Обишли смо све - од хола, тераса, гледалишта, велике сцене, преко припремних просторија, гардеробе и шминкернице, све до позоришног бифеа, у ком и глумци завршавају свој радни дан. Усагласли смо се да је било заиста занимљиво обићи позориште на овакав начин.
Уследио је ручак у Мекдоналдсовом ресторану и предах на Тргу Републике, након чега смо подељени у две групе посетили сталну поставку Народног музеја. Поставка је заиста импресивна и по квалитету и по обиму, па је препорука свим љубитељима уметности да не ускрате себи обилазак овог музеја - недељом је улаз бесплатан. Уживањем у разгледању експоната и оригиналних уметничких  дела светске и националне историје завршили смо своје суботње дружење.
Пуни утисака вратили смо се у Ковин у поподневним часовима.

 

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs