Архива чланака

Ekološki dan

Uoči Nedelje Dana škole, u sredu, 25.3.2015. održan je i Ekološki dan. Aktivnosti su grupisane u tri celine: prvi deo programa je bio posvećen VODI i obuhvatao je eksperimente i interaktivnu radionicu „Potraga za blagom“, drugi deo programa je bio posvećen oplemenjivanju školskog dvorišta - sadnjom drveća i cveća, a treći deo programa je obuhvatao akciju čišćenja dvorišta škole oko terena.

Učenici su u velikom broju pokazali interesovanje za aktivnosti koje su im pripremili nastavnici prirodnih nauka: Ana Ritopečki, Jožef Sekelj, Dragojla Savić i Ana Vuletić. Na početku programa nastavnica hemije je učenicima predstavila pojam vode kao tečnosti, njene osobine i svojstva. Zatim je usledio niz eksperimenata: ispitivanje površinskog napona vode, voda kao polarna supstanca, kretanje svetlosti kroz vodu, kretanje mlaza vode pod uticajem naelektrisanog tela. Nakon eksperimentalnog dela, usledilo je predavanje nastavnice geografije o hidrologiji i geomorfologiji reke Dunav – značajnog međunarodnog plovnog puta i staništu brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Učenici su potom zajedno sa nastavnicom biologije tražili sakriveno blago koje se krilo ispod improvizovanog Dunava u hodniku škole. Sakriveno blago je predstavljeno karticama sa biljnim i životinjskim vrstama koje žive u blizini reke Dunav, kao i kulturnim obeležjima i nacionalnim parkovima koje se nalaze duž toka reke Dunav u Srbji. Na kraju radionice svi su bili pobednici jer – blago je znanje! Nakon interaktivne radionice, učenici su se okupili oko postavke koju je osmislio nastavnik fizike i posmatrali talasno kretanje. Kako bi zaista i doživeli talasno kretanje, učenici su zajedno sa nastavnicima podigli foliju koja je predstavljala reku Dunav i simulirali talasno kretanje reke i poslali zajedno pozitivnu energiju talasima daleko, daleko.

Drugi i treći deo programa je takođe protekao uspešno – posađeno je desetak sadnica voćaka, nekoliko ruža i drugog ukrasnog cveća. Učenici sedmog i osmog razreda prikupili su desetak kesa đubreta iz dvorišta škole i time oplemenili svoje okruženje i pokazali brigu o životnoj sredini.

Zahvaljujemo se svim učenicima i nastavnicima koji su doprineli uspešnoj realizaciji Ekološkog dana! Nastavimo u zelenom svetlu i dogodine.

Ana Vuletić

{morfeo 289}

 

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs