Архива чланака

Festival nauke

Osmi Festival nauke pod sloganom "Sve je moguće" otvorio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić u Cepter Ekspo Centru (bivša Robna kuća Kluz).

„Festivalje imaosjajan slogan, ali niko nije tu zato što je zaista sve moguće, već da bi dobili odgovor na pitanje "KAKO JE NEŠTO MOGUĆE", JER UPRAVO NA TO NAUKA POKUŠAVA DA DA ODGOVORE“. Nauka je pre svega izazov, kao i da je lep, ali i težak posao kojem je teško odoleti.
„Svi koji su prišli nauci dovolјno blizu nikada se od nje nisu odvojili“.

Na festivalu nauke veliki je značaj naučnika amatera koji daju veliki doprinos nauci, a nisu naučnici, među njima su Gregor Mendel, Majkl Faradaj, Artur Klark i drugi.

„Svi posetioci ovog Festivala nauke mogu da budu naučnici i to se i očekuje, jer da nist
unaučnici ne biste ni došli ovde“ jerje ne samo izazov baviti se naukom, već i napraviti festival posvećen njoj.

„Bio je veliki izazov za organizatore da započnu Festival, zatim još veći da opstane, ine samo što opstaje već postaje i sve popularniji“ a je jedan od cilјeva Festivala je da bude prepoznat u celom svetu. 

Zadovolјstvo je što se vidi evoluciju Festivala nauke "oni koji su nekada dolazili dok su bili mali i učenici ili studenti sada su predavači".

Direktor Festivala nauke Ana Jovanović istakla je da je Festival nauke jedan od bolјih i većih u Evropi, kao i da dobijaju brojne komplimente.

- Nadam se da će predstojeća četiri dana biti veoma zabavna i da će makar nekom biti inspiracija i da će se odlučiti za nauku kojom će se baviti kao profesijom - rekla je ona.

Od 4. do 7. decembra Festival se održavaona tri lokacije u Cepter Ekspo Centru, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije u Nemanjinoj ulici.

U bivšem ''Kluzu''posetioci, a i svi mi smo moglida se oprobamou forenzici, da vidimokako se pripremala hrana u neolitskom dobu, da saznamozašto boli zub, kako se suši voće, povrće i lekovito bilјe, kako se dobija zdrav suv proizvod, kako se pravi solarni šporet ili šta je to reciklaža i još mnogo toga.

 U SKC-u fokus je bio na naučnim-šou programima i predstava koje je pokušala da dokažeono što je i slogan festival da je uz znanje i nauku zaista sve moguće.

{morfeo 266}

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs