Архива чланака

PROSLAVA DANA SVETOG SAVE

Dan Svetog Save obeležen je u sredu, 27. januara 2016. godine u hali škole sa početkom u 10 časova. Ovaj praznik je obeležen svetovno sa prigodnim programom koji su pripremili učenici, sa svojim učitelјima i profesorima i duhovno u 10.30 kada je održana centralna svečanost proslave ovog duhovnog praznika, koja obuhvata sečenje slavskog kolača, podelu pereca i slavskog žita svim učenicima škole.

Srebrnjak za svetosavsku nagradu dobile su učenice:
- Maksimović Milica (IV-2 odeljenje)
- Komarica Milica (VIII-2 odeljenje)

Učenicama čestitamo na dobijenoj nagradi.

{morfeo 368}

sveti-sava

SVETI SAVA

RASTKO NEMANJIĆ, SVETI SAVA bio je najmlađi sin velikog župana Stefane Nemanje. Sveti Sava je bio prvi srpski arhiepiskop i književnik.
Zajedno sa ocem na Svetoj gori podigao je manastir Hilandar koji je bio centar književnog i crkvenog obrazovanja srednjovekovnih monaha.
Nјegovom zaslugom 1219. godine, srpska crkva dobija samostalnost, kada je stvorena autokefalna srpska crkva, a on postavlјen za njenog prvog arhiepiskopa.
Sedište arhiepiskopije bio je manastir Žiča. Sveti Sava je umro u Trnovu, u Bugarskoj. Telo mu je preneto u manstir Mileševu, sve do 1594. godine kada je Sinan paša naredio da se njegove mošti donesu u Beograd, gde su spalјene na Vračaru.
U znak sećanja i zahvalnosti, na tom mestu podignut je hram Sveti Sava.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs