Архива чланака

SA 57. REPUBLIČKOG ZIMSKOG SEMINARA

Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti prisustvovao je trodnevnom seminaru koji je organizovalo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Seminar je održan 11, 12. i 13. februara, a polaznici seminara imali su prilike da prisustvuju plenarnim izlaganjima u prepodnevnom delu, a u poslepodnevnom delu u radu u sekcijama.

Prvog dana izdvojilo se predavanje akademika Predraga Pipera na temu Srpski jezik između velikih i malih jezika; pogledali smo predstavu Koštana Bore Stankovića Omladinskog pozorišta Tehničke škole Smederevo; interesantnu radionicu o sinonimiji i antonimiji u nastavi.

Drugog dana izdvojilo se predavanje profesora dr Mila Lompara koji svojim nastupom uvek pleni, bio je i ostao omilјen među bivšim i sadašnjim studentima. Profesor Lompar je izlagao o ideji ništavila u Sterijinoj i Sarajlijinoj poeziji. Priređen je i razgovor sa piscem, ovog puta je to bio Vladan Matijević. Razgovor je vodio prof. dr Mihajlo Pantić na sebi svojstven, duhovit način. Radionica Pismeni zadatak – upotreblјiv u životu? okupila je mnoge kolege, od ove teme očekivali smo nešto više, drugačije, ali podsetili smo se pisanja, formalnog pisma u nastavi.

Poslednjeg, trećeg dana, na početku je o jezičkom korpusu i aspektima jezika govorio akademik Aleksandar Kostić, zatim prof. dr Zorica Nestorović o razlozima koji su Boru Stankovića podstakli na pisanje drama. Pregled srpskog romana u 2015. godini predstavio je prof. dr Mihajlo Pantić. Hiperprodukcija romana i autora je izuzetno izražena poslednjih desetak godina i čitalac je, filmski rečeno, u nemogućoj misiji da u mnoštvu pronađe i prepozna umetničku i trajnu vrednost jednog dela. Usledilo je i zatvaranje seminara i izdavanje sertifikata.

Ove dane iskoristili smo za učenje, podsećanje, druženje, razmenu iskustava, ali i za obilazak izložbi u beogradskim galerijama. Najlepše smo se proveli u Kući legata u Knez Mihailovoj ulici, gde je postavka radova i jednog od najčuvenijih nadrealista Salvadora Dalija.

Možemo reći da smo zadovolјni programom i svojim učešćem i radom, ali i da bi trebalo da se više oglašavamo, pišemo o svojim časovima i svemu onome što radimo u svim kovinskim školama jer to radimo odlično. Čekaju nas takmičenja iz srpskog jezika i književnosti, pa do te prilike i novog druženja. Svim kolegama VELIKI POZDRAV!
{morfeo 370}

Maša Vuletić

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs