Школска 2020/2021. година

Светски дан заштите животне средине и награђивање младих еколога

1972. године на Стокхолмској конференцији, 5. јун је проглашен за Светски дан заштите животне средине. Први пут је прослављен под слоганом „Само је једна Земља” 1974. године.

Данас више од 140 земаља света учествује у обележавању овог еколошког празника, при чему се баве највећим проблемима и изазовима – од загађења мора, уништавања шума и кријумчарења дивљих врста, преко климатских промена и одрживог развоја до образовања деце о заштити животне средине

Овогодишње обележавање је почетак Декаде обнове екосистема 2021-2030. УН позивају да се сви удружимо у глобалном покрету Генерација обнове како би се зауставила деградација екосистема и свима осигурала одржива будућност. Главна и званична порука је “Reimagine.Recreate.Restore”. 

Наша школа учествује у пројекту „За чистије и зеленије школе у Војводини“ који, између осталог, предвиђа обележавање важних еколошких датума, озелењавање околине и едукацију. 

Поводом 5. јуна, значајног еколошког датума када се обележава Светски дан заштите животне средине организовали смо награђивање младих еколога.

Ученици 5. и 8. разреда су гласали за најбоље радове ученика 7. разреда на тему „Заштићена природна добра“, а ученици 6. и 7. разреда су гласали за најбоље радове ученика 5. и 8. разреда на тему „Антропогени фактор“. Како би гласали, ученици су морали пажљиво да прегледају све радове. На овај занимљив начин ученици су проширили своју еколошку свест и додатно се едуковали.

Након пребројавања гласова дошли смо до имена ученика који ће бити награђени. Награде су биљке којим ће ученици оплеменити свој радни простор: сукуленти који нису захтевни за одржавање и биљке месождерке које су свима атрактивне.

Највише гласова за рад „Антропогени утицај“ у категорији 5. разреда добио је Лука Пивљаковић 5-2, а у категорији 8. разреда Тибор Фораи 8-2.

За рад „Заштићена природна добра“ троје ученика има исти број гласова и сви су награђени: Марија Пивљаковић 7-2, Ана Лукић 7-3 и Тадија Поповић 7-3.

Ученици Андријана Кечина 6-2, Огњен Јовановић 6-1, Нађа Пријовић, Лана Јовановић и Вељко Бугарин 7-2, који су представљали нашу школу у пројекту „Школски климатски изазов“ и осмислили еколошка решења кроз иновативан начин рада, такође су награђени.

Награђивање ученика забележила је и Душица Богданов из фото-студија Стил из Ковина, која ће за ових десеторо ученика обезбедити фотографије.

наставник биологије, Маја Обрадовић Вукосављевић

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs