Школска 2021/2022. година

Eвропски дан језика 2021. (нижи разреди)

Европски дан језика 2021. слави  20 година обележавања језичке и културне различитости. Ми смо се и ове године прикључили разним активностима које су пратиле све узрасте. Овај празник био је савршена прилика да наша школа покаже у пуном сјају особину којом се поносимо, а то је мултикултуралност и мултијезичност.

Тема наше школе ове године била је „We are what we eat“ инспирисана филозофом Фојербахом који је оригинално рекао 'Der Mensch ist, was er iβt'', сугреришући нам да храна коју једемо показује и ко смо ми и како размишљамо. Наша идеја била је да се прошетамо овом темом укључујући што више језика, активности и ученика.

Најмлађи ученици наше школе кренули су кроз ову тему на часовима енглеског, румунског и мађарског језика учећи основне речи везане за здраву и нездраву храну. Играли су се кувара на часу румунског језика, причали су о европским језицима и здравој храни, разврставали су намирнице у здраву и нездраву кутију и на крају часа смо поделили предивне наруквице са натписом „Причај са мном“ на разним европским језицима.

У другом разреду смо се међупредметно повезали, тако да је наша прослава Европског дана језика почела шетњом до пијаце где смо сви заједно обилазили тезге пуне разног јесењег воћа и поврћа које смо лицитирали користећи називе на српском и енглеском језику. Час смо завршили правећи ражњиће од укусног воћа са наше пијаце и разговарајући о здравој храни на матерњем и енглеском језику, али су се ученици укључивали преводећи и на језике које по избору уче у школи – румунски и мађарски језик.

У трећем и четвртом разреду ученици су ишли на путовање са Ларом кроз Европу на часовима енглеског и румунског језика (https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/language-journey/pdf/language-journey-SR.pdf) упознајући се са занимљивостима везаним за разне језике и културе европских држава. Добили су стикере на крају часа и задатак да истраже на ком језику је њихов стикер са поруком „Разговарај са мном“. Ученици су били изузетно успешни користећи разноврсне изворе – од интернета до разговора са старијим члановима породице или консултације са наставницама у школи. Њихова језичка авантура се завршила кроз нашу тему: дефинисали су фразу „ здрава исхрана“, правили смо мини речнике на табли и постеру, а све ово је примењено кроз пројектну наставу, ликовну културу и слободне активности где су ученици имали веома креативне активности. Трећи разреди је поставио шарене столњаке са предивним укусним омиљеним оброцима чије називе можемо да видимо на енглеском, турском, румунском, мађарском и српском језику. А у четвртом разреду инспирисали смо Ивану Радић, ученицу 4-1, да  се посвети традиционалној банатској кухињи и направи презентацију која ће бити изложена на улицама језика и доступна свима.  Постер речник здраве и незрдаве хране ученика четвртог разреда такође је  изложен.

Ове године тема „We are what we eat“ поклапа са нашим активностима везаним и за међупредметну компентенцију „Одговоран однос према здрављу“, тако да смо у претходној недељи били поносни на своје ђаке који су са пуно ентузијазма и у слављеничком духу пратили све активности које су се испреплетала и водиле нас до разних циљева.

recnikhrane

Испред актива нижих разреда
Оља Новокмет

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs