Школска 2021/2022. година

Како поступати са својим отпадом?  

Овогодишње теме на часовима грађанског језика су „Волонтеризам и „Активизам“.  На часовима смо разговарали о овим појмовима, наводећи позитивне примере волонтеризма и активизма. Ученици су наводили многобројне примере везане за еколошка питања, волонеризам и активизам у оквиру организације Црвеног крста, као и разне пројекте везане за подизање свести грађана у оквиру тема екологије, родне равноправности, људских права, медијске писмености и многе друге. 

Дискусијом и разговором дошли смо до теме која нам је била врло занимљива из више разлога. Пре свега, разговарали смо о упаљеним депонијама по целој земљи, али и у Ковину. Потом нас је прича водила до чињеница – како се то дешава, колико човек утиче на те ситуације и на који начин. Прича нас је на крају довела до одговорности.  Оно што смо ми сматрали да је активизам и оно што је наш допринос у целој причи је могућност подизања свести људи у нашој околини, иза чега смо се договорили да направимо постере са јасним порукама или поукама за околину. Постери су прављени у апликацији Canva, а ученици су самостално радили на својим креацијама. Након ове активности, пристигле постере убацили смо у електронски упитник,  који је потом прослеђен ученицима и наставницима на гласање за најуспешнији рад.

Гласање је показало да је најуспешнији постер направио је Огњен Јовановић, ученик 7-1 разреда, чији ће постер бити одштампан и постављен у свим оштинским школама, у Дому културе и у Дому здравља.

Овом приликом честитамо свима ученицима на одлично обављеном задатку, а штампарији „Бела“ упућујемо јавну захвалницу, јер су својим гестом подржали да реализујемо ову нашу акцију.

poster ognjen

Оља Новокмет

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs