Школска 2021/2022. година

Представници јужнобанатске подружнице – са седнице Друштва за српски језик и књижевност

У четвртак, 20. октобра 2022. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду, одржана је редовна Седница Друштва за српски језик и књижевност Србије. Седници су присуствовали чланови Управе и председници подружница.

Седницу је водила председница Друштва, Весна Ломпар. Присутни су били и Александар Милановић, Славко Петаковић, Зона Мркаљ и други. Председници подружница су присуствовали у великом броју.

На Седници је направљен осврт на рад Друштва у претходном периоду – такмичења на свим нивоима , Март – месец српског језика, радионице за најуспешније учеснике такмичења у Тршићу, сарадња са дијаспором, Српском књижевном задругом и другим институцијама од важности.

Разматран је План рада Друштва за 2022/23. годину, термин Зимског семинара за професоре српског језика и књижевности (оквирни договор је да се семинар одржи 28, 29. и 30. јануара 2023. године). У сарадњи са Матицом српском ради се на такмичењу из српског језика као нематерњег језика.

Најављено је одржавање акредитованог семинара у више градова широм Србије почетком новембра. Семинар ће одржати Весна Ломпар и Зона Мркаљ, а тема семинара биће: Проблеми у настави и њихово превазилажење.

Председници подружница учествовали су активно у раду Седнице, износли своје предлоге за организацију такмичења, усвојени су и биће дефинисани у Правилнику такмичења. Похвалили су рад Друштва и Управе у претходном периоду и свим околностима пандемије, за коју се надамо да је у потпуности за нама.

Председници Подружнице Јужнобанатског округа за општине: Ковин, Белу Цркву, Пландиште и Вршац су Маша Вулетић и Душан Симић. Унапредили су сарадњу са другим председницима подружница, разменили искуства и потврдили наставак сарадње.

УМЕСТО ЗАКЉУЧКА:

Матерњи језик и књижевност су највреднија духовна добра једног народа, чувари његовог памћења и културе. Зато матерњи језик никада није само средство комуникације, он је носилац наше колективне и индивидуалне меморије које се међусобно допуњују и снаже.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs