Школска 2021/2022. година

Вредна донација Националног савета Румуна и посета амбасадорке Румуније нашој школи

Национални савет румунске националне мањине донирао је нашој школи интерактивну таблу, пројектор и лаптоп. Донација је реализована у оквиру пројекта „Модернизација образовања на румунском језику у Србији“, који је финансирао Национални савет румунске националне мањине уз помоћ Департмана за Румуне ван граница Владе Румуније.

Тим поводом нашу школу посетили су амбасадорка Румуније у Србији, Њ.Е. Силвија Давидоју, председник Националног савета румунске националне мањине, Даниел Магду, конзул Даниел Бала и Даниела Раду, координаторка пројекта.

На улазу у школу, наше цењене госте дочекали су ученици Дуња Корак и Лазар Мирчов обучени у традиционалну румунску и српску ношњу и на тај начин дочарали смо мултикултуралност и богатство наше средине. Уследио је кратак програм у коме су се гостима и присутнима обратиле директорка школе, Јелена Дивнић и наставница румунског језика, Ана Албу Савић, док су на румунском језику рецитовали ученици Јован Новокмет и Дуња Корак. Програму су присуствовали ученици који похађају наставу румунског језика са елементима националне културе, остали заинтересовани ученици, велики број запослених, као и представници удружења Румуна из Ковина, црквеног одбора румунске православне цркве, те директор Центра за културу Ковин.

Овај догађај медијски су испратили Радио-телевизија Војводине, Радио Бус, Телевизија Панчево, недељник Либертатеа и Радио Нови Сад.

У наставку можете прочитати вест коју је припремио Радио Бус, те погледати видео прилог ТВ Панчево.


Национални савет румунске националне мањине донирао је ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин интерактивну таблу, пројектор и лаптоп. Донацију је финансирао Национални савет, уз помоћ департмана Румуна ван граница из Букурешта.

Тим поводом Основну школу „Ђура Јакшић“ јуче су посетили амбасадорка Румуније у Србији, Њ.Е. Силвија Давидоју, председник Националног савета румунске националне мањине, Даниел Магду, и Даниела Раду која је на челу овог пројекта.

Професорка румунског језика, Ана Албу Савић, у име колектива домаћина је истакла да интерактивна табла много значи ученицима  који похађају наставу на румунском: „Од 2018-те, после паузе од 48 година, успели смо да поново уведемо румунски језик у наше школе. Некада је у овој школи била настава на румунском језику, а данас се учи као изборни предмет – румунски језик са елементима националне културе. Сваке године имамо све више заинтересованих ученика, и заиста се трудимо да очувамо мултикултуралност нашег града“, рекла је Ана Албу Савић. Она је додала и да је ОШ „Ђура Јакшић“ изабрана за ову донацију управо због пораста броја деце која уче румунски језик: „Тренутно 50-оро деце у нашој школи учи румунски језик“, рекла је Албу Савић и додала да је интерактивна табла – иначе трећа таква табла у школи – смештена у кабинет информатике, где ће моћи да је користе и наставници информатике и наставници језика.

„Драго ми је што смо поред модернизације образовног система на румунском језику, допринели и мултикултуралности и добром суживоту, тако да ће ову таблу моћи да користе и деца која похађају наставу на другим језицима“, рекао је овом приликом председник Националног савета румунске националне мањине, Даниел Магду.

О.М, Радио „Бус“ Ковин


 

  • Фотографије: Радио Нови Сад и Радио Бус

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs