Школска 2023/2024. година

Угледни часови „Марцишор“

Традиционално, као и сваке године, у нашој школи обележен је празник Марцишор. Овај пут угледни часови посвећени овом празнику реализовани су у уоквиру наставе румунског језика, али и у одељењима другог разреда.

Марцишор је симбол поновног оживљавања природе након дуге зиме и весник пролећа који се дарује драгим особама како би им донео љубав, здравље и срећу. Тај мали дар носи се као брош током месеца марта, односно док не процвета прво дрво, када се качи на његове гране.

Ученици наше школе који похађају наставу румунског језика са елементима националне културе израђивали су „марцишоаре“ – мале брошеве сачињене од двеју испреплетених нити, једне црвене, друге беле боје. Сматра се да црвена боја симболизује зиму, а бела пролеће.

Мотив марцишора ученици наше школе искористили су и како би њиме украсили осмомартовске честитке и на тај начин мамама, бакама и сестрама пожелели срећу и здравље.

Циљ овог часа био је упознавање са празником Марцишором (са симболиком, традицијом, обичајима, начином израде марцишора), те неговање традиције и обичаја народа са наших простора.

Учледне час је одржала наставница румунског језика Ана Албу Савић у срадњи са учитељицама Хермином Ђукић и Снежаном Корак.

Пратите нас

Image

Адреса

ЈНА 34, 26220 Ковин

Телефон

013/741-081
013/744-895

Е-пошта

uprava@os-djurajaksic.edu.rs